Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Extrém biennálé: kiállítják a halálhajót

2019. május 06. 19:04

Több száz menedékkérő veszett a tengerbe arról a hajóról, amit kiállítanak a Velencei Biennálén.

2019. május 06. 19:04

Kiállítják az 58. Velencei Képzőművészeti Biennálén a „halálhajót”, amelynek fedélzetéről 700 menedékkérő veszett a tengerbe 2015-ben a líbiai partoknál. A líbiai felségvizeken 370 mélységből kiemelt 27 méteres, 50 tonnás hajó roncsát jelenleg vontatják a szicíliai Augustából a lagúnák városába a május 11-én nyíló kiállításra, amelyen Barca Nostra címmel Christoph Bücher svájci művész installációjaként szerepel.

A túlzsúfolt hajó 2015. április 18-án borult fel, miután a sötétben belefutott egy portugál teherhajóba, amely a vészjelzésre reagálva éppen a segítségére érkezett. A Földközi-tenger második világháború utáni legsúlyosabb menekülttragédiájában legkevesebb 700 ember lelte halálát. A kékre festett hajót a vele elsüllyedt tetemekkel az olasz haditengerészet 2016-ban emelte ki azután, hogy az akkori kormány vállalta, hogy az áldozatoknak megadja a végső tisztességet. Ezt egyúttal szimbolikus lépésnek is szánták, amellyel tisztelegnek minden, Európa partjait elérni igyekvő, tengeren elhunyt menekült előtt.

A „halálbárka” a szicíliai Augusta mellett, a melilli NATO katonai támaszponton horgonyzott. Velencébe szállítását a szicíliai tartományi parlament és az augustai önkormányzat is támogatta.

(MTI)

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
56október
2019. május 08. 14:32
Na most valami nem világos. “Menedékkérő” akkor lesz valaki, ha benyújtotta a menedékkérelmet. Ezek még az európai partokat sem érték el, nem volt alkalmuk rá, hogy ezt megtegyék. Akkor felebarátaim, ugyan mi a f@xtól lennének menedékkérők? Éppolyan illegális migránsok voltak, mint az összes többi! Az igazság kimondása nem kegyeletsértés!
br-o
2019. május 07. 12:57
Mi lenne, ha az olasz partokkal szemközti parton állítanák ki? Az éppen indulók jól megnézhetnék maguknak.
bunko_jobbos
2019. május 07. 08:56
Ezen a hajón 700-an utaztak??????? Ha ez az, ami a képeken van, akkor az tuti átverés. Erre max. százan férnek fel. Gondolom, olyan matematikai módszerrel számoltak, mint egyes tragédiák esetében, amiket nem szabad megkérdőjelezni. Ez egy nagyon jó emlékműve az embercsempészek és társaik (Soros, Merkel) lelkiismeretlenségének. Ha ugyanis azok lennének, akkor leállítanák a tengeri bevándorlási útvonalat. Ha tudnák az emberek és a csempészek, hogy onnan nem engednek be senkit, akkor nem próbálkoznának, és akkor pedig nem is fulladnának a tengerbe. Ha gondolkodnának az emberek, akkor ez jönne le belőle. De nem gondolkodnak.
balbako_
2019. május 07. 07:13
Az embercsempészek pedig boldogan számolják a bevételt tán meg is osztják Európa fura uraival.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!