Tajani: Az EU-nak lépnie kell Líbia ügyében, hogy megelőzze a migrációs áradatot

2019. április 05. 12:43

Az EU-nak azonnal cselekednie kell, egységesen és határozottan, a katonai beavatkozás ugyanakkor nem jelentene megoldást – emelte ki az Európai Parlament elnöke pénteken.

2019. április 05. 12:43

Sürgősen lépnie kell az Európai Uniónak a líbiai fegyveres konfliktus legfrissebb fejleményei miatt, hogy megelőzze a káoszt és egy esetleges újabb migrációs válság kialakulását – hangsúlyozta az Európai Parlament elnöke pénteken.

„Rendkívül aggasztóak a líbiai fejlemények. Felszólítom mindegyik felet az erőszakcselekmények leállítására és elkerülésére” – írta közleményében Antonio Tajani.

Kiemelte, az EU-nak azonnal cselekednie kell, egységesen és határozottan, a katonai beavatkozás ugyanakkor nem jelentene megoldást, csak további hatalmas károkat okozna az országban, ráadásul a migrációs áradat megerősödésének kockázatával járna.

Pénteki sajtójelentések szerint az észak-afrikai ország keleti részét uraló Halifa Haftár tábornok irányította Líbiai Nemzeti Hadsereg csapatai megközelítették a fővárost. A Tripolit védő helyi milíciák eközben bejelentették, műveletet indítanak Haftár erőinek feltartóztatására.

Tajani hangsúlyozta, hogy az esetleges tripoli összecsapások kaotikus polgárháborúba taszíthatnák Líbiát, felborítva a mostani törékeny hatalmi egyensúlyt. „Csak a jogállamiság és a demokratikus intézmények garantálhatják ténylegesen az állampolgárok biztonságát és a gazdaság újraindítását” – fogalmazott.

Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása után Líbia totális káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeztek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni. Az ország nyugati részét az ENSZ bábáskodásával létrehozott nemzeti egységkormány irányítja, míg keleten Haftár a meghatározó.

(MTI)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2019. április 07. 19:20
Azt mond Ta jani, hogy az Uniónak kell.....
Világpanoráma
2019. április 05. 21:12
A Brexit egy esély Csehországnak: https://vilagpanorama.hu/2019/04/05/a-brexit-egy-esely-csehorszagnak/
catalina9
2019. április 05. 18:24
„Csak a jogállamiság és a demokratikus intézmények garantálhatják ténylegesen az állampolgárok biztonságát és a gazdaság újraindítását” – fogalmazott." no meg az "arab tavasz"..
Mia szösz
2019. április 05. 16:09
Tajani: "Az EU-nak azonnal cselekednie kell, egységesen és határozottan, a katonai beavatkozás ugyanakkor nem jelentene megoldást" Még jó, hogy emlékszik a katonai beavatkozásokra. 1986. április 14-én éjjel amerikai harci repülőgépek bombázták a fővárost, Tripolit és Líbia második legnagyobb városát, Bengázit. A bombázást brit támogatással, de ENSZ-felhatalmazás nélkül hajtották végre. ...... Az ENSZ-közgyűlés 1986 novemberében elítélte az amerikai légitámadást, arra hivatkozva, hogy a Líbia elleni akció ellentétes volt az ENSZ alapokmányával és a nemzetközi jog előírásaival. De mégiscsak nekifogtak újra: 2011. március 21. Az összehangolt brit-amerikai-francia légitámadásokkal sikerült megállítani a líbiai kormányerők tüzérségi támadását a felkelők központja, Bengázi ellen – közölte Londonban a brit fegyveres erők szóvivője. ----------------------------------------- Ha az EU egységesen és határozottan cselekszik, akkor ezek szerint 100%-kal megszavazza az ejnye-bejnyét?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!