Szemtanúk szerint lövéseket hallani Guaidó tüntetésén

2019. április 30. 16:34

A forrás szerint a katonák éles lőszert vetettek be az utcán vonulók ellen.

2019. április 30. 16:34

Lövéseket lehetett hallani a Juan Guaidó venezuelai parlamenti elnök vezette ellenzéki tüntetéseken, egy caracasi légi támaszponton, ahol tűzpárbaj alakult ki a Guaidót kísérő, katonai egyenruhát viselő emberek és a hivatalban lévő venezuelai államfő, Nicolás Madurót támogató katonák között – jelentette kedden a Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva.

A forrás szerint a katonák éles lőszert vetettek be. A lövöldözés hírét megerősítette az AFP francia hírügynökség egyik újságírója. A rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetők ellen, akik Guaidó felhívására utcára vonultak annak érdekében, hogy támogassák a Maduro elleni lázadásban részt vevő katonákat a La Carlota légi támaszpont közeli Altamira negyedben – jelentette a francia hírügynökség. A dpa német hírügynökség szerint azok a katonák, akik Guaidó oldalára állnak, kék színű kendővel jelzik ezt. 

Eközben Guaidó már elhagyta a légi támaszpontot a Reutersnek megszólaló szemtanúk szerint. Az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Guaidó kedden a Twitterre felrakott videofelvételében kijelentette: elkezdődött Nicolás Maduro „hatalombitorló” venezuelai elnök eltávolításának utolsó szakasza. 

A néhány perces felvételen Guaidó társaságában – több egyenruhás férfi mellett – feltűnik Leopoldo López, az ellenzék egyik vezetője is, akit korábban házi őrizetbe helyeztek. Guaidó szerint Lópezt a venezuelai hírszerzés (SEBIN) tisztségviselői szabadították ki, miután „amnesztiát és kegyelmet ígértek nekik”

Az EFE spanyol hírügynökség szerint a főváros, Caracas utcáira vonuló venezuelaiak százai utakat zártak le. A venezuelai kormány közleményt adott ki, amelyben elítélte a történteket és államcsínynek nevezte őket. Delcy Rodríguez alelnök pedig kijelentette: ahogyan az eddigieket, úgy ezt a puccsot is „le fogják verni”. Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter pedig azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy támogatja a hatalomátvételi kísérletet.

A szocialista Maduro-kormány fő szövetségesének számító Bolívia és Kuba szintén puccsot emlegetett. Evo Morales bolíviai elnök a venezuelai külügyminiszteréhez hasonló vádakat fogalmazott meg Washingtonnal szemben. A Guaidót elismerő mintegy ötven ország közül egyesek a vérfürdő elkerülésére intettek, míg mások biztatták a hadsereget, hogy álljon át Guaidóhoz.  A semleges álláspontra helyezkedő Mexikó aggodalmát fejezte ki az erőszak lehetséges fokozódásával kapcsolatban.

(MTI)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Newman
2019. április 30. 18:49
Venezuella KIKNEK a gyarmata lesz??!
mokány
2019. április 30. 17:54
Ami már történelem: Új Spanyolország (a mai venezuela), végig kitartott az anyaország mellett a spanyol gyarmatbirodalom szétverése idején.
huczibor
2019. április 30. 17:08
Itt találsz mezteleen lányok itt van a városodban: Tiny.CC/Lanyok
Ekerot
2019. április 30. 17:05
lassan lecseng a szíriai háború, ami megengedhetetlen a hadiipari komplexumnak, amit USA-nak neveznek, szóval épp itt az ideje egy újabb hosszú öldöklésnek....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!