Nagyon sokan haltak meg a Srí Lanka-i merényletekben

2019. április 21. 15:04

Feltételezett elkövetőket vettek őrizetbe a biztonsági erők.

2019. április 21. 15:04

Kétszázhétre emelkedett a robbantásokban meghaltak száma Srí Lankán – közölték hatósági források vasárnap, hozzátéve, hogy a halottak közt holland, kínai és portugál állampolgár is van.

Török, kínai, holland, portugál áldozatok

Rendőrségi források újabb közlése szerint a sebesültek száma 450. A holland és a portugál külügyminisztérium megerősítette, hogy egy-egy állampolgáruk is a halálos áldozatok között van. A People's Daily című angol nyelvű kínai napilap szerint egy kínai állampolgár is életét vesztette. Az Anadolu török hírügynökség jelentése szerint két török állampolgár is az áldozatok között van, akik mérnökként dolgoztak az országban. Az indiai hatóságok megerősítették a Hszinhua kínai hírügynökség értesülését, miszerint a halottak között egy indiai nő is van.

Az EFE spanyol hírügynökség Srí Lanka-i külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy akár 27 külföldi állampolgár is életét veszthette a merényletekben.

Őrizetbe vettek hét embert vasárnap Colombóban egy házkutatás során, amelyben három rendőr életét vesztette – közölték a Srí Lanka-i hatóságok.A rendőrök a főváros Dematagoda nevű peremkerületében tartottak házkutatást, ahol a nyolcadik robbanás történt. Az AP hírügynökség értesülései szerint az akció során a házban tartózkodók legalább két robbanószerkezetet is működésbe hoztak, a hatóságok szerint a három rendőr e robbanásokban vesztette életét.

Vallási terror ölt

Ruvan Vidzsevardena Srí Lanka-i védelmi miniszter helyi idő szerint vasárnap este tartott sajtótájékoztatóján a merényleteket vallási szélsőségesek által elkövetetett terrorcselekményeknek nevezte. Hozzátette, hogy a nyolc robbantás nagy része vélhetően öngyilkos merénylet volt. Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök aggodalmának adott hangot miatt, hogy a húsvétvasárnapi merényletek – amelyek elkövetőjeként  egyetlen szervezet sem jelentkezett – negatív hatással lehetnek az ország biztonsági helyzetére és a gazdaságára. Mikroblog-bejegyzésében egyúttal felszólított arra is, hogy senki ne terjesszen ellenőrizetlen híreszteléseket a merényletekről.

 A polgárháború vége óta nem volt jelentősebb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak súrlódások és kisebb atrocitások. A keresztények panaszkodnak arra, hogy egyes szélsőséges buddhista szerzetesek az utóbbi években megpróbálták megfélemlíteni őket. Tavaly 86 olyan esetet számoltak össze, amelyben a keresztényeket hátrányosan megkülönböztették, fenyegették vagy erőszakot követtek el ellenük. Volt tavaly összetűzés a buddhista szingalézek és muszlimok között is, mert egyes szélsőséges buddhisták azzal vádolják a muszlimokat, hogy az iszlám hitre akarják kényszeríteni a buddhistákat.

(MTI)

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KötőDániell
2019. április 22. 16:22
Azòta már kiderült hogy kik voltak. Látni szeretném a bocsánatkérő kommenteket az itteni libsi gárdától, akik az előítélet ellen sikoltoztak....
74bro
2019. április 22. 09:01
Indiai újságokban már közzétették néhány elkövető nevét, vagy álnevét, amely alatt hotelekbe becsekkoltak, pl. Mohamed Azzam Mohamed, Zahran Hashib, Abu Mohamed...A német die Zeit tegnap részletesen beszámolt - nem vicc! - a buddhisták által a muzulmánok rovására elkövetett folytatólagos erőszakról Sri Lankában, ezért én ilyesfajta neveket igazából az áldozatok között vártam, miközben a gyilkosoknál Maheshvarákra és Krishnaprayákra számítottam... Mégis lehet hogy van Lügenpresse?
NTLLK
2019. április 21. 22:07
Nincs itt semmi látnivaló! Tessék tovább topogni! Megmondtuk, hogy ez együtt jár a nagyvárosi élettel! Különben is csak keresztények voltak. Kit érdekel ez?
cutcopy
2019. április 21. 22:01
Síri lanka..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!