Ilyen lesz Ferenc pápa romániai programja

2019. április 24. 18:18

Megfordul majd Csíksomlyón túl Jászvásáron és Balázsfalván is Ferenc pápa a szerdai közlés szerint.

2019. április 24. 18:18

Közzétette szerdán a Vatikán Ferenc pápa romániai látogatásának részletes programját, amely szerint június 1-jén 11 óra 30 perckor kezdődik a csíksomlyói hegynyeregben a katolikus egyházfő által pontifikált szentmise.

A szentszék sajtóirodája szerint szombaton, június 1-jén a pápa fél 10-kor indul Bukarestből Bákóba, ahonnan helikopterrel szállítják Csíksomlyóra. A korábbi közléssel ellentétben a helikopter nem a csíkszeredai stadionban fog leszállni, hanem a hegyimentők légi bázisán. A pápa által bemutatott szentmise 11 óra 30 perckor kezdődik az addigra felújított és kibővített Hármashalom-oltárnál. A pápa délután 4 óra 10 perckor indul tovább Csíksomlyóról helikopteren Jászvásárra, ahol meglátogatja a helyi római katolikus székesegyházat, majd az ottani Kultúrpalota előtti téren beszédet mond a fiataloknak és a családoknak.

A pápa már előző nap megérkezik Romániába, május 31-én délben a Cotroceni palotában, a román elnöki hivatalban fogadja Klaus Iohannis államfő, az egyházfő ugyanott találkozik a román miniszterelnökkel, illetve a civil társadalom képviselőivel és a diplomáciai testület tagjaival. Délután Dániel ortodox pátriárkával találkozik zárt ajtók mögött, majd beszédet mond a román ortodox egyház állandó zsinata előtt. Ferenc pápa és Dániel pátriárka közös imán vesz részt a bukaresti ortodox Nemzeti Megváltás-katedrálisban, majd a pápa szentmisét mutat be a bukaresti Szent József római katolikus székesegyházban.

Vasárnap a pápa Balázsfalván a 11 órakor kezdődő liturgia keretében avatja boldoggá a hét román görögkatolikus vértanú püspököt, délután a helyi roma közösséggel találkozik, majd Nagyszebenből indul vissza Rómába.

A gyulafehérvári érsekség által megbízott szervezők szerdán jelentették be, hogy a csíksomlyói szentmisére több mint 110 ezren regisztráltak, akik a biztonsági zónából követhetik a szentmisét. A szervezők arra buzdították a híveket, hogy regisztrálás nélkül is vegyenek részt a szertartáson, hiszen nekik is lesz helyük a biztonsági területen kívül.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gallfec
2019. április 24. 23:55
Aha. Azt hiszem, megpróbálsz minden jelenséget általánosítani. Nem vezet sehova. Leszoktat a pontosságról és a gondolkodásról is. Nézz utána pár dolognak. A katolikus tanítóhivatal tartóoszlopa a püspöki szinódus. Ennek a nagyszámú testületnek több mint a fele mostanra már jelentős számú kérdésben élesen ellentétes álláspontot képvisel a pápával, és várja a helyreigazítást tőle. Csodálom , hogy erről nem tudsz. Ez ugyanis jelenleg a katolikus egyház legnagyobb problémája. Azt jelenti pontosan, hogy a pápa és a tanító testület több kérdésben nincs azonos állásponton. Ez pedig azért baj, mert ők ketten ( a pápa és a püspöki tanács ) EGYÜTT a katolikus tanítóhivatal. Együtt. És most, hogy több kérdésben NINCSENEK azonos állásponton, ez azt jelenti, hogy a katolikus tanítóhivatalnak jelenleg több kérdésben nincs konzisztens álláspontja. Bezony, világszerte a katolikusok több mint fele azt várja, hogy a pápa igazítsa ki a szenthagyománnyal ellentétes kijelentéseit. Ez azért elég nagy kérdőjel a személye irányában, nem ?
atila68
2019. április 24. 20:08
Romániai. Aha. Gyakorlatilag Bukarest is csak azért szerepel benne, mert az a legközelebbi nemzetközi reptér, és ott vannak 5 csillagos szállodák.
gallfec
2019. április 24. 19:33
Erre nem jön ? Megmoshatná a lábamat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!