A kongói elnök az ebola létezéséről győzködi a lakosságot

2019. április 16. 21:25

Viccnek tűnik, sajnos nem az.

2019. április 16. 21:25

Felix Tshisekedi, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke kedden országának az ebolajárvány sújtotta térségeiben próbálta meggyőzni a lakosságot arról, hogy a betegség valóban létezik, és bízzanak az egészségügyi munkásokban.

Az orvosok iránti bizalmatlanság és a helyi közösségek vezetői által terjesztett tévinformációk sokakat arra késztettek az afrikai ország keleti felében, hogy utasítsák el az oltásokat.

Ráadásul a The Lancet című tekintélyes orvosi folyóirat által nemrég nyilvánosságra hozott felmérése szerint, amely a Kongói Demokratikus Köztársaságban tomboló ebolajárvány epicentrumának számító Butembo és Beni városokban készült, a megkérdezettek kongóiak 26 százaléka nem is hisz abban, hogy létezik az ebolavírus.

A megfelelő egészségügyi intézmények helyett az emberek így a hagyományos gyógymódokat alkalmazó „gyógyítókhoz” fordulnak, ami csak segíti a fertőzés terjedését. „Ez nem egy kitalált betegség” – hangsúlyozta a januárban beiktatott Tshisekedi a keleti Beni városában.

Amennyiben követjük az utasításokat, két vagy három hónapon belül felszámolhatjuk az ebolát” – mondta derülátón az elnök, akinek megmérték a testhőmérsékletét és megmosta a kezét, ahogy azt a beni repülőtéren újabban megkövetelik minden érkező utastól a betegség megelőzése céljából.

Tshisekedi, aki tavaly decemberben vitatott körülmények között győzedelmeskedett az elnökválasztáson Joseph Kabila felett, egyúttal felszólította a keleti országrészben garázdálkodó milíciákat a fegyverletételre.

A fegyveres csoportok ideje lejárt” – jelentette ki. Sürgette, hogy a lefegyverzési programok keretében szüntessék be tevékenységüket.

Legfrissebb adatok szerint az afrikai ország keleti felében tavaly augusztus óta pusztító járványban eddig 814-en haltak meg, és 1264 a vérzéses lázzal járó vírus fertőzöttjeinek a száma. A betegség elleni küzdelmet nehezíti, hogy a járvány fegyveres harcok sújtotta területeken tombol.

(MTI)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palepoli
2019. április 17. 20:09
nem epicentruma, hanem központja
Tatulus
2019. április 17. 17:26
A kedves gyarmatosítók jól otthagyták a pácban ezeket az országokat! Kizsákmányolás, zűrzavar, még több kizsámányolás!
bispora
2019. április 17. 11:19
Csak szólnék a cikk szerzőjének, hogy az illusztrációként felhasznált képet a NatGeo fotósa, Pete Muller készítette 2015 elején, Sierra Leone Hastings nevű városában. Tehát sem a hely, sem az idő nem stimmel. A NatGeo oldalán agol a kép is szerepel a képre kattintva a következő szöveg ugrik fel: "Please be respectful of copyright, Unauthorized use is prohibited." https://www.nationalgeographic.com/photography/proof/2015/07/10/searching-for-the-real-face-of-ebola/#/MM8398_141123_00885_d.jpg
kispufi
2019. április 17. 10:42
A kép milyen jelenetet ábrázol? Feltámadást vagy élve temetést?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!