Csak nevében folytatja tengeri mentőakcióját az EU

2019. március 29. 15:35

Az uniós tagállamok hadihajói számára befejeződött a részvétel.

2019. március 29. 15:35

Meghosszabbította földközi-tengeri Sophia misszióját pénteken az Európai Unió, azonban egyúttal felfüggesztette az utóbbi években menedékkérők tízezreit kimentő hajók járőrözését. Az uniós tagországok kormányai jóváhagyták a jelenlegi mandátuma szerint március végéig tartó művelet hat hónappal történő meghosszabbítását.

Ugyanakkor az egyetértés hiánya miatt felfüggesztették a hivatalosan az embercsempész-hálózatok felderítését végző hajók járőrözését, ameddig nem sikerül megoldásra jutni a kérdésben. A misszió így a légi támogatásra, a líbiai parti őrség kiképzésére és a Líbiával szembeni fegyverembargó betartásának ellenőrzésére fog korlátozódni. „Világos, hogy tengeri erők nélkül nem lehet teljes körűen végrehajtani a misszió mandátumát” – mondta korábban az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

Valamint hozzátette, az EU külügyi szolgálata intézkedéseket fog hozni a döntés negatív hatásainak csillapítása érdekében. A 2015 ősze tartó műveletet ideiglenes megoldásként decemberben hosszabbították meg március 31-ig, miután a tagállamok nem írtak alá egyezséget egy hosszabb távú megoldásról. A misszió keretében a tavalyi év végéig közel 50 ezer menedékkérőt mentettek ki a Földközi-tengerből, és mindegyiküket Olaszországba szállították.

A római kormány éppen erre hivatkozva nem támogatta a status quo kiterjesztését, mondván, a többi EU-országnak részt kellene vennie a menedékkérők befogadásában, hogy ne Olaszország viselje egyedül a terheket. Ezt azonban több tagállam, például Magyarország és Lengyelország is határozottan elutasította. A mentési műveleteket a Sophia keretében gyakorlatilag már tavaly leállították az olasz kormány intézkedései hatására

Januárban Németország bejelentette, hogy nem küld újabb hajót a műveletben február elejéig részt vevő Augsburg fregattja helyett. A német védelmi miniszter pedig a misszió szabotálásával vádolta meg Olaszországot, mondván, hogy Róma a német hajókat a Földközi-tenger távoli részeibe irányította, ahol nem voltak útvonalaik sem az embercsempészeknek, sem a bevándorlóknak.

Berlini közlés szerint a Sophia által gyűjtött információk több mint 140, embercsempészéssel gyanúsított személy elfogásához vezettek, a művelethez tartozó hajók emellett több mint 400, embercsempészek által használt bárkát süllyesztettek el.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2019. március 29. 17:44
Valaki okos ember magyarázza már meg nekem, hogy mit jelent ez a félmondat!: "...Róma a német hajókat a Földközi-tenger távoli részeibe irányította, ahol nem voltak útvonalaik sem az embercsempészeknek, sem a bevándorlóknak."
áfonya
2019. március 29. 16:52
Be­dur­­vult a hely­­zet a déli ha­­tár­­nál Óri­ási roham volt éj­­­szaka a déli ha­­tá­­ron, érez­­­he­­­tően több az or­­­szágba il­­­le­­­gá­­­li­­­san be­­­jutni akaró mig­­ráns. A ma­­gu­­kat af­­gán­­nak és tö­­rök­­nek valló ha­­tár­­sér­­tők gya­­lo­­go­­san akar­­tak be­­jutni Ma­­gyar­or­­szágra Her­­ceg­­szán­­tó­­nál. Először 0 óra 45 perckor, majd 4 óra 40 perckor is intézkedni kellett. Az illegális határsértőket visszakísérték az ideiglenes biztonsági határhoz. Összesen 14 illegális migránst fogtak, akik afgánnak és töröknek vallották magukat, de személyazonosságukat semmilyen irattal nem tudták igazolni.
áfonya
2019. március 29. 16:35
Miért népszerűek a terrorszervezetek az eus térségben? Keleti blokkban bukott kommunisták nyugatra futottak , kapzsi nyugati kapitalistákkal szövetkeztek .. Kommunisták is terror szervezet ,magyarok 45 évig tapasztalták. Ezek a terrorszervezetek az euban újabb bölcsőre leltek , komcsik és az vándor terroristák egyesültek. Közben a terroristák hogy bejussanak euban a mentő hajón kalózként viselkednek .
formaegy
2019. március 29. 16:33
"az embercsempész-hálózatok felderítését végző hajók járőrözését" Ja, éppen ezek a hajók az embercsempész-hálózat. Ennyi. Most is azt mondom, hogy az olaszoknak le kellett volna foglalni ezeket a hajókat, és a legénységet mind bíróság elé állítani!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!