Mogherini: Az európai-arab partnerség elmélyítésén kell dolgozni

2019. február 04. 12:30

Az Európai Uniónak szüksége van az arab világra, az arab világnak pedig Európára – hangsúlyozta az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben.

2019. február 04. 12:30

Az Európai Uniónak és az Arab Liga országainak el kell kötelezniük magukat az európai-arab partnerség elmélyítése mellett a béke, a nemzetközi stabilitás és a biztonság megteremtése érdekében – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, az uniós tagállamok és az Arab Ligát alkotó országok külügyminisztereinek hétfői tanácskozását megelőzően.

Nyitóbeszédében kiemelten fontosnak nevezte az együttműködést a gazdasági, társadalmi és technológiai fejlődés előmozdítása, valamint a multilateralizmus és a szabályokon alapuló világrend további megerősítése és támogatása érdekében. Mindezen területeken a régióknak szükségük van egymásra. Az Európai Uniónak szüksége van az arab világra, az arab világnak pedig Európára – hangsúlyozta.

Mogherini felhívta a figyelmet arra, hogy nagy a valószínűsége az izraeli-palesztin feszültség elmérgesedésének, amely további erőszakos cselekedetekhez vezethet. Reményét fejezte ki, hogy az arab országokkal folytatott együttműködés által elkerülhető a békéhez vezető egyetlen megoldási lehetőség – az egymás mellett élő két állam létrejöttének – összeomlása.

Szíriával kapcsolatban a főképviselő kijelentette, csak politikai megoldás vethet véget az évek óta tartó, milliók szenvedésével járó konfliktusnak. Csak az hozhat békét az országban, ha a régió országainak közvetítésével rendeződnek a politikai kapcsolatok – vélte, hozzátéve, hogy ennek érdekében az unió támogatja az ENSZ által irányított egyeztetés előrehaladását a mihamarabbi siker érdekében.

Az unió továbbra is támogatja a Szíriával szomszédos országokat, amelyek sok menekültnek nyújtanak segítséget – emelte ki.

Az Európai Unió azon dolgozik, hogy megoldást találjon a régióban kiéleződő ellentétekre az Arab Ligát alkotó országok kormányainak segítségével. Arra, hogy megakadályozható legyen az erőszak, annak továbbterjedése vagy újbóli fellángolása. Az unió bízik a partnerországokhoz fűződő barátságon alapuló együttműködés erejében a közeli és távoli jövő kihívásainak kezelése érdekében.

Az érintett országoknak válaszolniuk kell állampolgáraik azon igényére, hogy békében és biztonságban élhessenek hazájukban, amely a gazdasági erősödés útjára áll – tette hozzá a főképviselő.

(MTI)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2019. február 07. 06:27
"Mogherini: Az európai-arab partnerség elmélyítésén kell dolgozni" Kovács Laci bácsi a partneri pina elmélyítésén dolgozott, fél sikerrel
kulalak
2019. február 04. 19:37
Azt hittem az Arab Liga a melegjogok meg a #metoo mindennapjairól ad ki nyilatkozatot. Ja, nem.
luisbathhelena
2019. február 04. 16:24
Az Eunak max az arab olajra es gazra van szüksége miközben gőzerővel dolgozik rajta hogy megszüntesse az olaj és gazfuggest. Az Eunak csak az arab vásárlóerő kell, értelemszerűen ha már csak ismet száraz teveszart fognak termelnek mint 100 eve, a vásárlóerő megszűnik. Ez mindössze kb 30 -40evre van tőlünk.
briganti
2019. február 04. 15:51
He-he-he....ennyi ellentmondást, szarkenegetést és észszerûtlenséget egy csomagban....Európa tényleg megérett a pusztulásra, ha ilyenek a vezetõik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!