A nemzetek Európájának programja ma
A Patrióták frakciója világos alternatívát mutat a központosító törekvésekkel szemben, és lehetőséget ad a polgároknak, hogy közvetlenül hatással lehessenek a róluk születő döntésekre. Szájer József írása.
Mégis más a nyugati piacokra szánt élelmiszerek összetétele, mint azoké, amelyeket a közép-európai országok piacára szánnak – közölte az Index megkeresésére az Európai Bizottság sajtóreferense.
Az EU-s vizsgálat alapján is eltér a keleti és nyugati EU-tagállamokban forgalmazott élelmiszerek összetétele, csakhogy az előzetes vizsgálatok alapján arról még korai lenne beszélni, hogy keleten gyengébb minőségű termékeket árulnának ugyanolyan márkanév alatt – tudta meg az Index Sara Soumilliontól, az Európai Bizottság sajtóreferensétől.
Mint a kedden megjelent cikkben írták, az Európai Bizottság Közös Kutató Központja (Joint Research Centre – JRC) 64 azonos márkájú és címkéjű terméket vizsgált meg, és 20 esetében állapította meg, hogy azoknak eltérő az összetétele, azonban ez nem derült ki a csomagoláson feltüntetett szövegből.
Viszont, ahogy azt sajtóreferens a portállal közölte, az eredmények alapján még nem lehet végleges következtetést levonni az EU egységes piacán belül forgalmazott élelmiszerek kettős minőségére vonatkozóan. Azaz – állapítja meg a portál – még nem biztos, hogy a minőségük is különböző.
Mint ismeretes, egy 2017-es szlovákiai vizsgálat nyomán merült fel Magyarországon is, hogy bizonyos élelmiszerek – azonos márkanév alatt – más összetételben készülnek a közép-európai piacra, mint a nyugati országokéra. Ezt egyébként már egy 2014-es NÉBIH-vizsgálat is kiderítette, azonban akkor annak nemvolt nagyobb visszhangja.
Azt kideríteni, hogy a más összetétel mennyire hatni ki a minőségre, valószínűleg további vizsgálódás fogja megállapítani, akár uniós, akár tagállami szinten.