Az izraeli külügyminiszter nem bánja a lengyelek antiszemitizmusáról mondott szavait

2019. február 22. 07:09

Nem bánta meg az izraeli ügyvezető külügyminiszter, amit a lengyelek antiszemitizmusáról mondott, dacára annak, hogy amiatt elmaradt a V4 és a zsidó állam jeruzsálemi csúcstalálkozója.

2019. február 22. 07:09

Nem bánta meg az izraeli ügyvezető külügyminiszter, amit a lengyelek antiszemitizmusáról mondott, dacára annak, hogy amiatt elmaradt a Visegrádi Négyek és a zsidó állam jeruzsálemi csúcstalálkozója, mivel Lengyelország lemondta részvételét.

Jiszráel Kac február 17-én egy tévéműsorban idézte fel a néhai Jichák Samír kormányfő 1989-ben elhangzott véleményét, amely szerint „a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust". Samír apját lengyelek ölték meg a második világháborúban.

„Nem sajnálom amit mondtam, holokauszttúlélők gyereke vagyok, és amikor a múltról kérdeznek, akkor az igazat kell mondanom" – jelentette ki az ügyvezető külügyminiszter a 
tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna híradójában csütörtök este. 

„Sok lengyel vett részt és működött együtt a nácikkal a holokausztban, és széleskörű volt az antiszemitizmus a második világháború előestéjén és alatt Lengyelországban" – közölte Kac.    

„De ez nem akadályozza meg, hogy manapság együttműködjünk a lengyel kormánnyal stratégiai kérdésekben" – tette hozzá.

A tizenhármas tévé külpolitikai szakértői szerint egyelőre nem várható a kapcsolatok rendezése és izraeli bocsánatkérés, mivel mindkét országban választási időszak van. Izraelben április 9-én tartják a parlamenti választást, amely után várhatóan megpróbálják majd elsimítani a Lengyelországgal kialakult diplomáciai vitát.

(MTI)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Libraman
2019. február 22. 11:16
Arrogáns, bibsináci, hülye faszfej!
szeekely
2019. február 22. 10:44
Azert lesz a maffiozo politikus, mert serthetetlent kap.
Mich
2019. február 22. 09:56
Valószínűleg egy átgondolt húzás volt ez a kiválasztott pillanatban...
Türelem
2019. február 22. 09:54
Nehéz kimondani, de ez a zsidó hübrisz...s annak demonstrálása, hogy Izrael, s a zsidóság egy részének soha sem fog az érdekében állni a megbékélés, marad a kölcsönös gyűlölet. Ezek után a zsidóság ne csodálkozzon, hogy a lengyelek még többen fogják utálni a zsidókat. A zsidóság önmaga szítja az antiszemitizmust. Miként a Szombat Online, Zsidókérdés címen indított vitája is. Ezen túlmenően Kac nyilatkozata egy másik stratégiai kérdés kapcsán született. Mégpedig valakiknek nem áll érdekében a V4-ek erős politikai-gazdasági-térségi egységesülése, Berlin-Párizs-Brüsszel ellenében meghatározó ellensúllyá válása. A franciák a szlovákok révén tettek, tesznek meg mindent a V4-ekszétverésére, most náluk erősebb politikai-gazdasági erőtér lépett közbe. Izrael bírálja az európai országokat a velük szembeni kritikákért. Amibe szerencsére Magyarország nem állt be, de miként várja el Izrael majd a lengyelektől, hogy fontos kérdésekben mellettük vállaljanak szolidaritást? Ma az USA az egyedüli, melynek stratégiai érdeke a lengyelek feletti teljes körű befolyás megőrzése. Varsó, joggal, történelmi okok folytán nem bízik a németekben és az oroszokban sem, csak az USA-ra számíthat. Elégséges-e az USA számára Lengyelország egyedül, vagy szüksége van-e a V4 többi tagjaira is térségi stratégiai tervei végrehajtásában? Kinek sérti az érdekeit, ha Izrael és a V4-ek szövetsége révén korlátozható Európa iszlamizációja? Kormányoknak, bankároknak, gazdasági érdekcsoportoknak? Kac nyilatkozata mögött a magam részéről legfőképpen itt keresném a megoldást. Kac megszólalása vitathatatlan károkat okozott, olyan sebeket, amiket a "megbékélés" után nem lehet feledtetni, hiszen látható, hogy Izrael, a zsidóság sem felejt. Két, felejteni nem tudó, nem akaró nép feszül egymásnak akkor, amikor a muszlimok "Ante portas", egyformán fenyegetnek bennünket, s megosztják a többi várvédőt is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!