Avramopulosz: Romániának, Bulgáriának és Horvátországnak is csatlakoznia kell Schengenhez

2019. február 07. 19:40

Az uniós belügyi és migrációs biztos felszólította az uniós tagállamokat, tegyenek további előrelépéseket, hogy a három ország részévé váljon a schengeni övezetnek.

2019. február 07. 19:40

Romániának, Bulgáriának és Horvátországnak is csatlakoznia kell a schengeni övezethez, amennyiben ennek valamennyi feltételét teljesítik – jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz uniós belügyi és migrációs biztos csütörtökön Bukarestben. A biztos Carmen Dan román belügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatót, miután Bukarestben véget ért az uniós belügyminiszterek informális találkozója. 

Avramopulosz elmondta: felszólította az uniós tagállamokat, tegyenek további előrelépéseket, hogy a három ország részévé váljon a schengeni övezetnek. Hozzátette: az Európai Bizottság álláspontja változatlan, véleménye szerint Románia készen áll a csatlakozásra, most már a tagállamok politikai döntésétől függ, hogy ez megvalósul vagy sem.

Carmen Dan is megerősítette, hogy az Európai Bizottság álláspontja változatlan Románia és Bulgária schengeni csatlakozását illetően, és köszönetet mondott a bizottságnak, illetve azoknak a tagállamoknak, amelyek támogatják a két ország integrációját.

Közölte: az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége idején – amelyet az idei első fél évben Románia tölt be – folytatni fogja a kétoldalú tárgyalásokat azokkal a belügyminiszterekkel, akiknek országai nem támogatják Románia és Bulgária schengeni csatlakozását. „Mindent elkövetünk, ami tőlünk telik, hogy túllépjünk ezen a politikai akadályon" – mondta a román belügyminiszter.

Romániának és Bulgáriának már 2012-ben csatlakoznia kellett volna a schengeni övezethez, de egyes tagállamok kifogásolták, hogy túlságosan nagy a korrupció a két országban.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2019. február 08. 06:20
Magyarországnak pedig ki kell lépni a schengeni egyezményből, mert annak néhány tagja nem tartja be a szabályokat!
h040183
2019. február 08. 02:27
Pompás ötlet! De miért megállni itt... Marokkó, Tunézia, Egyiptom, mind lehetnének schengeni tagok! Sőt, Nigéria, a legnépesebb afrikai ország maradjon épp ki? Egyenesbe hozzuk Afrikát, EU-s pénzen, mekkora biznisz.... Jaj legyen már május és húzzanak a marxista anyukájukba ezek az Avramopulosz-félék!
Korrupt Kornél
2019. február 07. 21:27
Minek? Amikor feloszlóban van? Böszme görög!
Rugo
2019. február 07. 21:19
Parancs a brüsszeli pártközpontból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!