A CDU megfosztaná német útlevelüktől a kettős állampolgár dzsihadistákat

2019. február 25. 20:42

A német kormánypárt megfosztaná német állampolgárságuktól az Iszlám Állam terrorszervezet azon tagjait, akik kettős állampolgársággal rendelkeznek.

2019. február 25. 20:42

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) kormánypárt megfosztaná német állampolgárságuktól az Iszlám Állam terrorszervezet azon tagjait, akik kettős állampolgársággal rendelkeznek. 

Paul Ziemiak, a CDU főtitkára a párt testületeinek hétfői ülését követően kijelentette, hogy a koalíciós szerződés tartalmaz egy erre vonatkozó megállapodást. A CDU nagykoalícióban kormányoz a német Szociáldemokrata Párttal (SPD).

Mint mondta, a CDU elvárja a koalíciós partner szociáldemokraták igazságügyi miniszterétől, Katarina Barleytől, hogy a lehető leghamarább megteremtse annak jogi alapját, hogy a kettősállampolgár dzsihadistákat megfoszthassák német állampolgárságuktól. Ziemiak szerint az igazságügyi miniszter már hónapok óta hanyagol egy erre vonatkozó törvényjavaslatot, amelyet a CDU vezette német belügyminisztérium terjesztett elő. Hangsúlyozta: ezeknek az embereknek a visszatérése nemzetbiztonsági kérdés Németország számára.

A kettősállampolgárok azonban csak mintegy harmadát teszik ki azoknak a németeknek, akik Irakban vagy Szíriában csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Ziemiak ugyanakkor kiemelte, hogy a német alkotmány értelmében vissza kell fogadni azokat az iszlamistákat, akik csak német állampolgársággal rendelkeznek.

Donald Trump amerikai elnök február 16-i Twitter üzenetében azzal fenyegetőzött, hogy az Egyesült Államok támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd-arab ernyőszervezet kezére került szélsőségeseket elengedik, ha származási országuk nem fogadja vissza őket. Trump egyben felszólította Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot és más európai szövetségeseit, hogy fogadják vissza és állítsák bíróság elé azt a több mint 800 dzsihadistát, akiket Szíriában fogtak el.

A német hatóságok adatai szerint 2013 óta több mint ezer ember utazott Németországból a szíriai és az iraki háborús övezetekbe, nagyjából egyharmaduk már visszatért Németországba.

(MTI)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazsu
2019. február 27. 12:39
Ezek a németek csak feltételes módban bírnak beszélni. A kijelentő módot is csak jövő időben tudják használni.
marós
2019. február 26. 10:56
Késő gondolat eb úra fakó.
Berecskereki
2019. február 26. 06:03
Merkel projekt. Hasonló mint a „Wir schaffen das” . Azután semmit sem oldanak meg. Ha a visszatérők német állampolgárok, akkor a német törvények szerint kell felelősségre vonni őket. Az állampolgárság megvonásáról, ennek törvénybe foglalásakor pedig akkor kellett volna dönteni, amikor elhagyták Németországot. Persze akkor Merkelnek más fontos teendői voltak. Ezek között volt a Kelet-Európai országok "megzabolázása", Juncker megválasztása. Minden egyes téma bizonyosság arra, hogy ez az EU isiász betegségben szenved és reformálásra szorul.
luisbathhelena
2019. február 26. 06:00
Aztán miért? És a jogaik? Ok is traumtizalodtak. Ki bir nezni annyi lefejezest? Megha csinálja is, Szóval jár a segély,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!