Súlyos vereséget szenvedett Theresa May: az angol alsóház elutasította a Brexit-tervet

2019. január 15. 20:58

A brit alsóház kedd este elutasította Theresa May miniszterelnök Brexit-tervét. A képviselők 432 nem és 202 igen szavazattal visszautasították a Brexit végrehajtásáról szóló csomagot. Theresa May sorsáról szerdán döntenek.

2019. január 15. 20:58

A brit alsóház kedd este meggyőző fölénnyel, 432 nem és 202 igen szavazattal elutasította Theresa May miniszterelnök Brexit-tervét. A voksolást követően a politikus úgy fogalmazott, hogy tudomásul vette, hogy a képviselők nem támogatják a Brexit-indítványt, de arról semmit sem mond a szavazás, hogy akkor mit támogatnak. 

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője a voksolást követően bizalmatlansági indítványt nyújtott be Theresa Mayjel szemben, akinek a sorsáról szerdán döntenek.

A szavazás azt mutatja, hogy hozzávetőleg 180 képviselő „lázadt fel" a miniszterelnökkel szemben.

Ez a modern brit parlamentarizmus történetének legnagyobb arányú kormányzati veresége.

Theresa May konzervatív párti miniszterelnök közölte, hogy tekintettel a megállapodás elutasításának mértékére, a kormány tárgyalási és szavazási időt biztosít a Munkáspárt bizalmatlansági indítványának.

Eközben a brit kormányzati többséget biztosító északír DUP párt bejelentette, hogy támogatni fogja Mayt a bizalmatlansági szavazáson.

Külföldi reakciók

Jean-Claude Juncker üzenetében úgy fogalmazott, hogy sajnálattal figyeli a brit eseményeket, és sürgeti a döntéshozókat, hogy tisztázzák szándékaikat a Brexit kapcsán, mert az idő fogytán.

A brit EU-tagság megállapodás nélküli, rendezetlen felszámolása a lehető legrosszabb megoldás; figyelmeztetett Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter hétfőn, miután a brit alsóház elutasította az EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

A brit polgárok akaratának tiszteletben tartását szorgalmazta az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt, miután kedd este a brit törvényhozás alsóháza elutasította az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást. Eközben Matteo Renzi volt olasz kormányfő kijelentette: a Brexit nehézségei azt bizonyítják, hogy nem éri meg kilépni az EU-ból.

A spanyol kormány is sajnálatát fejezte ki a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodás brit alsóházi elutasítása miatt a kedd esti a szavazást követően.

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yndi
2019. január 16. 10:22
El fogják halasztani a Brexitet, aztán évekig nyilatkozgatnak, tárgyalgatnak, alkudoznak, és egy jottányit sem jutnak előbbre. Végül pár év múlva lesz egy újabb népszavazás, és azon kis többségben a maradáspártiak fognak győzni. Eközben az állandósult bizonytalanság miatt évente pár százalékkal kisebb lesz a brit GDP annál, mint amennyi az egész cirkusz nélkül lett volna. Ezt sikerült elérnie a zseniális angol brexitpártiaknak.
Csigorin
2019. január 16. 07:09
Az EU nem veletlenul jatszik hard brexitre. Ha a londoni kelet-europaiakat (magyarokat, lengyeleket foleg) egycsapasra deportalnak, akkor rogton lenne itt egy duhos tomeg akivel lehetne kezdeni valamit a demokracia ellen.
áfonya
2019. január 16. 02:15
Időszerű. Európai Krízis - Ki mozgatja a madzagokat. A lenti videó bár több évek, mégis remekül lerántja a leplet arról, hogy kiknek és miért állhatott érdekében ennek a veszedelemnek a rászabadítása a világra és kifejezetten a kontinensre… Minden az úgynevezett árnyékmesterekre vezethető vissza. Ők azok, akik a világ gazdasági és egyéb folyamatairól döntenek, mindezt a háttérből, mondhatni a sötétből megtéve. Svájc az nem Európa. Nem véletlenül érezzük azt, mintha ez az ország egyáltalán nem tartozna Európához… Mások a törvények, a filozófia, vagy a pénzrendszer. Az euró krízist nem akármire használták fel, és szeretnék felhasználni továbbra is a jövőben. Sajtótájékoztató az Európai Parlamentben 2011.12.01. Tartja: Mario Borghezio (EP) és Daniel Estulin Sokatmondó, az biztos! Kell még ennél több az igazság feltárásához? Figyeljétek meg, ahogyan a mellette ülő EP politikus, hogyan csitítgatja, hogy finomabban fogalmazzon. Magyarán ne mondja ki nyíltan az igazságot. De ő hálisten nem hagyja magát elhallgattatni. Aki még ezek után is “vak”, az menthetetlen… https://www.youtube.com/watch?time_continue=155&v=cZnc7U5dMDU
Berecskereki
2019. január 16. 01:04
A megállapodás végső dátuma 2019. március 29. Ha eddig nincs megállapodás - szerintem lesz - akkor a Hard Brexit következik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!