Sorsdöntő szavazások jönnek Londonban – eldőlhet a Brexit határideje is

2019. január 29. 10:38

Ha kedd, akkor szavazás a brit parlamentben: az utóbbi hetek fontos szavazásai után megint fontos kérdések dőlhetnek el a Big Ben alatt, leginkább az, hogy milyen formája lesz a kilépési tárgyalásoknak az eredeti céldátumig, azaz a március 29-ig hátralévő két hónapban.

2019. január 29. 10:38

Több módosító indítványról is szavazhatnak a Nagy-Britannia és Észak-Írország képviselői az alsóházban, így akár arról az alternatív javaslatról is, amit az ír belső határról hozott nyilvánosságra May kormánya.

De várhatóan újraszabják a kilépési tárgyalások feltételeit, így a kormányfő leszavazott Brexit-tervének új ruhát szabhatnak a brit képviselők – írja cikkében a BBC. Arról is történhet szavazás, hogy kitolják-e a Brexit határidejét – mindezt két hónappal a határidő előtt.

Pontos napirendet azonban még a BBC nemzetközi portálja sem tudott közölni, ugyanis John Bercow ülnök csak az ülés magyar idő szerint este nyolc órai kezdete után hirdeti ki, melyik javaslatról fognak szavazni a képviselők, ennek vége valószínűleg a késő estébe fog nyúlni.

Valószínűleg a brit EU-tagság megszűnésének 2019. márciusi határidejének kitolását indítványozzák a délután folyamán a brit parlamentben – mondta Magyarics Tamás egyetemi tanár az M1 műsorán kedden. A beszélgetést az MTI szemlézte.

A szakértő szerint a halasztás esetleges elfogadása technikai problémákkal jár majd, hiszen ha a britek az EP-választásokkor még mindig hivatalosan tagok, akkor az eddig szétosztott 73 brit EP-képviselői helyet zárolják vagy visszaosztják. Elmondta: a brit parlamentnek a márciusi határidőhöz tartva magát február 26-ig kellene a megállapodás valamilyen formáját elfogadnia. Erre kevés az esély, hiszen a következő két hónap 32 ülésnapján 9 törvényt és 500 körüli módosító javaslatot kellene, hogy elfogadjanak – fűzte hozzá.

 

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!