Szaúdi külügyminiszter: A Hasogdzsi-ügy nem okozott válságot Szaúd-Arábiában

2018. december 28. 20:04

Nem okozott válságot Szaúd-Arábiában Dzsamál Hasogdzsi rendszerkritikus újságíró meggyilkolása hazája isztambuli főkonzulátusán – mondta pénteken az AFP francia hírügynökségnek Ibráhim al-Aszaf.

2018. december 28. 20:04

Nem okozott válságot Szaúd-Arábiában Dzsamál Hasogdzsi rendszerkritikus újságíró meggyilkolása hazája isztambuli főkonzulátusán –mondta pénteken az AFP francia hírügynökségnek Ibráhim al-Aszaf, akit az előző nap neveztek ki az arab-félszigeti ország külügyminiszterének. 

A Hasogdzsi-ügy (...) valóban elszomorított mindnyájunkat" - mondta Aszaf. „De mindent figyelembe véve, nem éltünk meg válságot, a változás időszakában vagyunk jelenleg" – tette hozzá, utalva a Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös által elindított társadalmi és gazdasági reformokra az országban.

A korábban a pénzügyminiszteri tisztséget is betöltő Aszaf egyike volt azoknak a szaúdi tisztségviselőknek, akiket a múlt évben őrizetbe vettek egy korrupcióellenes eljárás keretében. A korrupcióellenes bizottság azonban bizonyítékok hiányában később felmentette őt.

Aszaf Ádil al-Dzsubeirt váltotta a külügyminiszteri tisztségben, ez utóbbit pedig külügyi államminiszternek nevezte ki rendeletileg Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király csütörtökön.

A szaúdi monarchiát bíráló, 59 éves Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg az isztambuli főkonzulátuson, ahová a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokért ment. Menyasszonya, Hatice Cengiz órákig várakozott rá a konzulátus előtt, majd értesítette eltűnéséről a török hatóságokat.

Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe, holttestét a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.

Rijád először azt mondta, hogy az újságíró élve hagyta el a konzulátust, majd az ügy miatt fokozódó nemzetközi nyomás hatására elismerte, hogy Hasogdzsi meghalt egy „dulakodás közben". Ankara állításával szemben a szaúdi vádirat szerint Hasogdzsival nem előre kitervelten végeztek.

A gyilkosság miatt, amelynek hátterében a szaúdi trónörököst sejtik, több ország szankciókat hozott Rijád ellen.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dick52
2018. december 29. 08:56
Undorító amit a szaúdiak csináltak. ( a sok mosdatlan féreg )
a hun
2018. december 28. 22:38
Azért, kérkedni ezzel, még Szaudi Arábiában sem kéne...
Szittya Attila Bendegúz
2018. december 28. 22:28
Persze, mert aki szóvá tette a dolgot, azt rögtön megnyugtatták, és az illető feszültsége és ő maga is feloldódott ... néhány liter kénsavban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!