A GCC csúcstalálkozóján összetartásra szólította fel a térségbeli országokat

2018. december 10. 09:01

Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király egységet szorgalmazott Iránnal és a terrorizmussal szemben, és együttműködést a térségbeli biztonság és stabilitás megőrzése érdekében.

2018. december 10. 09:01

Összetartásra szólította fel a térségbeli országokat éves csúcstalálkozóján az Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsa (GCC) vasárnap Rijádban.

Az eseményt megnyitó Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király egységet szorgalmazott Iránnal és a terrorizmussal szemben, és együttműködést a térségbeli biztonság és stabilitás megőrzése érdekében.

Az összejövetelt beárnyékolta, hogy nem vett részt rajta Tamím bin Hamad ász-Száni katari emír, annak dacára, hogy Szalmán király meghívta őt. Az egynapos csúcstalálkozóra végül a külügyekért felelős katari államminiszter, Szultán bin Szaad al-Muraiki látogatott el. 

Sejk Halid bin Ahmed al-Kalifa bahreini külügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy az emírnek illett volna megjelennie az eseményen. Egy katari külügyi tisztségviselő erre azt válaszolta, hogy országa képes saját döntéseket hozni, és különben is részt vett a tavalyi kuvaiti csúcson, amelyen a bojkottáló államok csak alacsony szinten képviseltették magukat.

A tisztségviselő egyúttal bírálta az idei zárónyilatkozatot, mert nem tárgyalta a bojkottot, amely Katar szerint szuverenitása korlátozására irányul.

A GCC több tagállama, Szaúd-Arábia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek több más országgal együtt 2017 júniusában bejelentette, hogy megszakítja diplomáciai és gazdasági kapcsolatait Katarral. Azt állították, hogy Katar terroristákat támogat, együttműködik Iránnal és beavatkozik a belügyeibe. Doha következetesen visszautasította az ellene felhozott vádakat.

A GCC tagjai az említett országokon kívül Omán és Kuvait is. Előbbi nem csatlakozott a Katar ellen hirdetett bojkotthoz, míg utóbbi közvetíteni próbál a viszálykodó felek között.

A GCC következő csúcstalálkozójának házigazdája az Egyesült Arab Emírségek lesz 2019-ben.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyéressy Károly
2018. december 10. 10:12
Sok koszos arab a tömény giccsben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!