„Döntő pillanat” – Jóváhagyták az EU-s szakminiszterek a Brexit-megállapodás tervezetét

2018. november 19. 15:17

Támogatják a Brexit-megállapodás tervezetét a bennmaradó európai uniós tagállamok szakminiszterei. Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló szerint döntő pillanathoz ért a kiválási folyamat.

2018. november 19. 15:17

Támogatásukról biztosították a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás tervezetét hétfőn a bennmaradó európai uniós tagállamok szakminiszterei. Gernot Blümel, az EU soros elnökségét betöltő Ausztria képviselője a brüsszeli tanácsülést követően azt hangoztatta, hogy van esély a brit kilépési folyamat első, „nehéz szakaszának” lezárására, miközben sikerült megőrizni a huszonhetek egységét.

Örülök, hogy a miniszterek támogatásukról biztosították az egész csomagot” – mondta Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló, aki szerint a technikai szinten múlt héten elfogadott tervezet tisztességes és kiegyensúlyozott. „Döntő pillanathoz értünk a folyamatban” – fogalmazott.

Elmondta, a dokumentumban üresen hagyták az Egyesült Királyság távozását követő átmeneti időszak lehetséges meghosszabbításának legvégső dátumát, de remélhetőleg erről még a vasárnapi rendkívüli uniós csúcstalálkozót megelőzően sikerül egyezségre jutni.

Sajtóhírek szerint Barnier nemrég felvetette az átmeneti időszak 2022. december 31-ig tartó meghosszabbításának lehetőségét, az ezt firtató kérdésekre ugyanakkor nem kívánt reagálni a hétfői sajtótájékoztatóján. Több uniós tagállam képviselője leszögezte, hogy nem nyithatók újra a tárgyalások a megállapodástervezetről, annál jobb kompromisszumot ugyanis nem lehet elérni.

Az Európai Bizottság keddre le akarja zárni a jövőbeli EU-brit kapcsolatokról szóló politikai nyilatkozat véglegesítését, amelyet a kiválási szerződéshez akarnak csatolni. A tagállamoknak ezután még lenne 48 órájuk kiértékelni, a vasárnapi rendkívüli Brexit-ügyi uniós csúcstalálkozón pedig ezt is aláírnák a tervek szerint. A tervezetről majd még a brit parlamentnek is szavaznia kell, ennek kimenetele viszont egyelőre közel sem egyértelmű, sőt az elutasítás tűnik valószínűbbnek.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balsors
2018. november 19. 21:57
Vonyítanak a soros csicskák.
áfonya
2018. november 19. 16:30
Nem eus szakminiszterek hanem tolvajbanda sőt közülük aki a betolakodók beáramlását elősegíti támogatja az tömeggyilkos háború bűnös.
Greffiti
2018. november 19. 15:51
Ha az angol parlament megszavazza, végük van. Minden döntést végre kell hajtaniuk, de bele nem szólhatnak semmibe. A kötelező lóvét meg dönteni kell továbbra is az eu-ba. Ekkora barmok az angolok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!