Az EP a neofasiszta és neonáci csoportok európai betiltását kéri

2018. október 25. 15:10

A neofasiszta és a neonáci csoportok betiltására szólítja fel az Európai Unió tagállamait az Európai Parlament csütörtöki állásfoglalásában.

2018. október 25. 15:10

Az Európai Parlament aggodalommal figyeli a fasizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet terjedését, egyre elfogadottabbá válását, ezért a neofasiszta és a neonáci csoportok betiltására szólítja fel az Európai Unió tagállamait – szögezi le az uniós parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalásában.

A képviselők 355 szavazattal, 90 ellenszavazat és 39 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban felhívták a figyelmet a határozott fellépés hiányára a rasszista és idegengyűlölő nézeteket valló és terjesztő csoportok ellen. A szankciók hiánya álláspontjuk szerint hozzájárult az idegenellenesség fokozódásához Európában. Véleményük szerint a társadalom egészét érintő, de elsősorban a fekete európaiakat, az afrikai származásúakat, a zsidókat, a muszlimokat, a romákat, a nem uniós állampolgárokat, a szexuális kisebbségek tagjait és a fogyatékossággal élőket célzó erőszakos cselekedetek számának növekedéséhez az is hozzájárul, hogy egyes tagállamokban büntetlenséget élveznek a szélsőjobboldali csoportok.

A képviselők a gyűlölettel összefüggésben elkövetett bűncselekmények kivizsgálását végző rendőri egységek felállítását javasolták, valamint felszólították a tagállamokat arra, hogy ténylegesen tiltsák be az újfasiszta és neonáci csoportokat, illetve a nácizmust és a fasizmust magasztaló és dicsőítő valamennyi alapítványt vagy egyesületet. Aggasztónak találták azt is, hogy egyes tagállamokban a politikai vezetők, pártok és bűnüldöző szervek, valamint a neofasiszták és neonácik összejátszásáról lehet hallani. Az EP ezért felszólította a tagállamokat, hogy egyértelműen ítéljék el és büntessék a politikusok és pártok gyűlölet-bűncselekményeit, gyűlöletbeszédét. Ezek a tettek ugyanis közvetlenül elfogadhatóvá teszik és ösztönzik a gyűlöletet és az erőszakot – mondták.

Az állásfoglalás végezetül felszólította a tagállamokat és a nemzeti sportegyesületeket – elsősorban a futballegyesületeket –, hogy lépjenek fel a főként stadionokban tapasztalható rasszizmus, fasizmus és idegengyűlölet ellen. A képviselők ezt a felelősök elítélése és megbüntetése révén, illetve az iskolákkal és civil szervezetekkel együttműködve a fiatal szurkolókat célzó pozitív nevelési programok által javasolták elérni.

Véleményük szerint az uniós tagállamoknak olyan programokat is indítaniuk kellene, amelyek segítik az erőszakos neofasiszta és neonáci csoportokból kilépőket. A képviselők hangsúlyozták továbbá az oktatás szerepét abban, hogy a fiatalok rendelkezzenek a vonatkozó történelmi ismeretekkel. Kiemelték, hogy egyértelműen el kell utasítani a múltbéli fasiszta rendszereket, valamint a holokauszt hiteles történetének ismeretét nem szabad természetesnek tekinteni.

(MTI)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Coccothraustes
2018. október 26. 00:30
A szélsőségeseket kell kitiltani, balról is, jobbról is.
fokhagymakocka
2018. október 25. 19:37
Na most az elmúlt időszakban számottevő erőszakos támadásokat a zsidók, a nők, sétálók, karácsonyi vásározók, Ariana Grande rajongók, gusztustalan szatirikus vicclapírók, békésen kávézgatók/borozgatók ellen éltünk meg Európában. Mind mind neonáci, neofasiszta csoportok által elkövetetten. Biztos a megfelelő egyleteket kergetjük? Szeretnék már egy igazi nácit látni valahol, hogy félhessek, nem csak valami hőbörgő kopasz faszok csoportját (általában fizetetten) integetni. De szerintem Tyrannoszauruszt hamarabb fogok.
hentes
2018. október 25. 18:41
A Horthyfasiszta fideszt is, és már rendben is vagyunk.
Szívemből magyar
2018. október 25. 17:19
Persze a nemzetiségi kisebbségekről szó sincs, pláne nem a magyarokról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!