Vitorláshajón veszett össze Horvátország és Montenegró

2018. szeptember 18. 12:14

Horvátország még Montenegró uniós csatlakozását is megakadályozná, ha nem kapja vissza a Montenegróba került öreg vitorláshajót.

2018. szeptember 18. 12:14

A Navy Times beszámol arról: vitorláshajón veszekszik Horvátország és Montenegró. 

A 85 éves Jadran egykor a királyi Jugoszlávia tengerészeti oktatóhajója volt. A 2. világháború idején Marco Polo néven Olaszországhoz került, Velencében elhanyagoltan állt, majdnem el is süllyedt.

A 60 méter hosszú vitorláshajó a polgárháború előtt a horvátországi Splitben állomásozott, majd 1990-ben Montenegróba vitték megjavítani – mindezt még az egyesült Jugoszlávia égisze alatt.

A háború aztán szembefordította az országokat, és a horvátok szerint a hajó illegálisan került Montenegróba, ezért kell visszaadni nekik. Montenegró szerint viszont a polgárháborúzó felek egyezménye alapján minden ország megtarthatja magának a saját területén lévő katonai felszerelést.

A Jadran most a montenegrói Tivatban áll, Montenegró kormányzata pedig nagy összegekkel támogatta annak felújítását, jelezve, hogy nem akarja visszaadni a hajót Horvátországnak.

A horvát Védelmi Minisztérium eközben azt közölte, hogy a Jadran visszaszolgáltatása az egyik fő külpolitikai prioritása, és horvát hivatalnokok Montenegró uniós csatlakozásának blokkolásával is fenyegetnek. 

Zoran Ivanovski, a hajó montenegrói kapitánya viszont kiáll a hajó megtartása mellett: „Montenegró haditengerészetének ez a legfontosabb történelmi, kulturális és technikai értékkel bíró hajója. Őszintén szólva nem foglalkozom a horvát követelésekkel. Az én feladatom ennek a hajónak az irányítása. Megvan a legénységem és a hajó Montenegróé”.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tehetős Totó
2018. szeptember 19. 12:53
El kell fürészelni keresztbe, arányosan.
balbako_
2018. szeptember 18. 16:24
Aki Dékány András könyveit is olvasgatta ifjoncként annak a Jadran sóner vagy szkúner egész mást jelent.
HTomi
2018. szeptember 18. 15:35
Azért ügyesek a horvátok. Kihasználják azt amit mi nem tettünk meg - Kisebbségvedelem terén is gondolom.
PannonSkipper
2018. szeptember 18. 13:41
S Mi van Galeb hajóval? Az Horvátországban maradt és ott rohad! Valószínűleg, azt is jó lenne ha valaki megjavítaná, aztán meg Horvátország igényt tartana rá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!