Több mint száz migráns fulladt tengerbe Líbia partjainál

2018. szeptember 10. 22:20

Hajótörést szenvedett száznál is több migráns szeptember elején. Az áldozatok vízbe fulladtak – közölte hétfőn az Orvosok Határok Nélkül.

2018. szeptember 10. 22:20

Több mint száz migráns hajótörést szenvedett és vízbe fulladt szeptember elején Líbia partjainál – közölte hétfőn az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet honlapján túlélők beszámolóit idézve. Két gumicsónak indult útnak Líbiából szeptember 1-jén, a reggeli órákban. A csónakokon főleg afrikai menedékkérők – szudáni, mali, nigériai, kameruni, ghánai, líbiai, algériai és egyiptomi állampolgárok – tartózkodtak. 

Az MSF szerint az egyik csónak motorja felmondta a szolgálatot, míg a másik léket kapott és ereszteni kezdett. Néhányan az emberek közül az elsüllyedt csónak felszínen lebegő roncsaiba kapaszkodva élték túl a szerencsétlenséget. Az egyik túlélő az MSF-nek elmondta: „európai mentőegységek” repülőről mentőtutajokat dobtak le, az embereknek ennek ellenére órákat kellett eltölteniük a vízben. „A csónakunkról csak 55-en élték túl. Sokan meghaltak, családok és gyerekek is. Meg lehetett volna menteni őket, ha korábban érkezik a segítség” – panaszolta a névtelenül nyilatkozó túlélő.

Az MSF közölte azt is, hogy az észak-afrikai állam parti őrsége a túlélőket a líbiai Homsz kikötővárosába vitte szeptember 2-án. Líbiába érve a menedékkérőket további megpróbáltatások fogadták – folytatták. „A túlélők közül számosan hozzátartozóik elvesztését gyászolták. Ahelyett azonban, hogy megkapták volna a szükséges támogatást, a menekülteket őrizetbe vették, elkeserítő körülmények közé kerültek alapvető jogvédelem és jogorvoslati lehetőség nélkül” – kifogásolta a segélyszervezet.

Hozzátették: „az MSF ismételten sürgeti, hogy vessenek véget Líbiában több ezer önkényes őrizetbe vett migráns és menekült fogságának”. Líbiában Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása és a diktátor halála óta káosz uralkodik. Az ország az Afrikából Európába igyekvő bevándorlók egyik fő tranzitállomása lett.

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2018. szeptember 11. 19:58
Ki a bűnös???!!! Orbán???!! NEM : BLAIR, BUSH, CLINTON, CLINTONNÉ, MERKEL, HOLLANDE, CIPRASZ, RENZI, FAYMANN, JUNCKER, TUSK, MOGHERINI, SOROS, VERHOFI, BENDIT, SARGENTINI, ....TÁRSTETTESEK !!! ŐK A TETTESEK!!!!!!
józan paraszti ész
2018. szeptember 11. 11:34
Egy nap kb. 500.000 ember hal meg a földön, miért ezzel a felelőtlen 100-l foglalkoznak az "orvosok"? Lehet, hogy a többi fél millióból többet tudnának megmenteni. Ha lennének orvosok köztük.
kitiltott
2018. szeptember 11. 11:20
Ha a mostani balllib politikusokon ujsagírokon művészeken , okoskodókon múlt volna akkor Gyerekeink jövőjét már évekkel ezelőtt feláldozták volna a politikai haszonlesés oltáran . Ha rajtuk múlik felemelt kézzel néztük volna végig hogy a kerítés nélküli Magyarországon keresztül masiroznak végig az Iszlam állam katonái gyerekek nők mögé mulva ..pillanatok alatt elfoglaltak volna egész európát. Aztán amikor Európa nyugati fele megtelt volna pár hónap alatt akkor jöttünk volna mi is. Egyszercsak azt vettük volna észre hogy először nem merjük a gyerekünket az utcára engedni aztán nem merjük nyitva hagyni a garázs ajtót egy percre sem aztan nem merünk metrozni buszozni aztán már már mi sem merünk egyedül az utcáta meni..ez annak a függvénye mennyi idegent látunk az utcán . Na ezt a Biztonságot amibe most élünk köszönhetjük az előrelátó Orbán Viktornak és a kormányának És a Fidesznek.
libsimentes_övezet
2018. szeptember 11. 08:33
Pedig mennyire szerettek volna beilleszkedni az európai kultúrába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!