Svéd választás: első helyen a szocdemek

2018. szeptember 09. 21:22

Blokkok szintjén 40 százalék körüli eredményt ért el mind a baloldali, mind a liberális-konzervatív blokk a svédországi parlamenti választáson, míg a radikális jobboldali Svéd Demokraták 20 százalék alatt áll. Vasárnap éjjel érkeznek a hivatalos adatok.

2018. szeptember 09. 21:22

A svéd parlamenti választás utáni első prognózisok szerint nagy veszteségeket szenvedve, de a szocdemek nyerték a választást.

Ha a pártok blokkjait nézzük: az SVT és a TV4 prognózisai szerint mind a szocdem-baloldali-zöld blokk, mind a liberális-konzervatív csoportosulás 40 százalék körüli eredményt ért el, míg a Svéd Demokraták 20 százalék alatti támogatottságot ért el.

Ez alapján egyik blokknak sem lenne többsége a parlamentben: lehetséges, hogy a Svédországban nem szokatlan kisebbségi kormányzat alakul, amely egy másik blokkból kaphat majd támogatást. A Svéd Demokratákkal egyik oldal sem kíván közösködni.

Ezek még nem a hivatalos választási adatok, azokat vasárnap késő este publikálják.

A hivatalos, folyamatosan frissülő adatokat itt lehet követni.

Frissítés: a hivatalos beérkező adatok szerint vasárnap este 22:03-kor, a szavazókörök több mint 50 százalékának összeszámlálása után a szocdemek 28,1; a Mérsékelt Párt 19,3; míg a Svéd Demokraták 17,9 százalékon állnak.

 

 

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Természetes Orbánizmus
2018. szeptember 10. 08:02
Levélszavazatok lehettek, mint Ausztriában... a nép már nem érdekel senkit. Magyarázat kell! Ne hallgassanak, ne titkolózzanak!
Berecskereki
2018. szeptember 10. 06:47
A választás előtt a közvélemény-kutatás jelezte, hogy a bevándorlók többsége a baloldal valamelyik pártjára - nagyobb mértékben a szocdemekre - fog szavazni. Ennek figyelembevételével arra a következtetésre juthatunk, hogy a szocdemek csak a bevándorlók szavazataival tudtak győzni. Az eredmények ismeretében így azt a következtetés vonhatjuk le; politikai szempontból nem véletlen, hogy a szocdemek (baloldal) támogatják a migrációt.
pot_ember
2018. szeptember 10. 06:44
Megnéztem a www.aftonbladet.se oldalon az eredmények megoszlását. Délen, azokban a körzetekben, ahol tömegesen vannak a migránsok, a demokraták toronymagasan győztek, a térkép besárgult. Északon még azt hiszik változatlan politikával tartható a jólét!
Berecskereki
2018. szeptember 10. 06:33
Azért a 2014-es választáshoz viszonyítva lényeges változás van. Ha politikai blokkonként nézzük, akkor az eredmény bal-jobb blokk viszonylatában azonos az eredmény. Ha viszont figyelembe vesszük a Svéd Demokraták eredményét akkor a jobboldal győzött. A svéd közszolgálati televízióban bemutatott grafika szerint az SD új szavazóinak a nagy része a szocdemektől és a jobbközép Mérsékelt Párt hívei közül érkezett. Jimmie Akesson, a Svéd Demokraták elnöke hatalmas ünneplés közben mondott beszédet. Többek közt azt mondta: egyértelmű, hogy jelentős befolyást szereztek a Riksdagban (a svéd parlamentben) és utalt arra, hogy kész koalícióra lépni a hagyományosan jobbközép Mérsékelt Párttal vagy kívülről támogatni őket, ha a Svéd Demokraták szigorú bevándorlási politikáját elfogadják. Ez pedig azt jelenti, hogy mindkét pártnak át kellene gondolnia a migráns politikáját. Nem véletlen, hogy Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt vezetője arról beszélt, hogy a vörös-zöld kormány megbukott (a zöldek kishíján ki is estek a parlamentből) és Stefan Löfven szocdem miniszterelnöknek le kell mondania. Összegezve: Bármilyen összetételű kormány alakul nehéz lesz kormányozni, ha az SD által képviselt politikai irányt teljes mértékben kizárják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!