Így szavaz a magyar ellenzék a Sargentini-jelentésről

2018. szeptember 11. 20:05

A Mandiner megkérdezte a magyar ellenzéki európai parlamenti képviselőket arról, hogyan szavaznak a szerdai Sargentini-jelentésről szóló voksoláson. Válaszaikat a cikkben olvashatják.

2018. szeptember 11. 20:05
Kereki Gergő
Kereki Gergő

Szerdán szavaz az Európai Parlament plenáris ülése a Sargentini-jelentésről. Körbekérdeztük a nem fideszes európai parlamenti képviselőket, hogyan fognak szavaznak.

*

Niedermüller Péter (Demokratikus Koalíció): „Amint azt számos alkalommal elmondtam, meg fogom szavazni a Sargentini jelentést. A primitív kormányzati propaganda ugyan azt állítja, hogy itt Magyarország elleni támadásról van szó. Ez azonban nemcsak ostobaság, hanem tudatos félrevezetése a magyar választóknak. Ez a jelentés nem támadja Magyarországot, hanem az Orbán-kormányok politikáját bírálja, amely semmibe veszi a demokratikus intézményeket és elveket. Azt gondolom, hogy világos jelzést kell adni a magyar kormány számára, hogy az EP többsége nem fogadja el, sőt, elutasítja ezt a politikát. A DK határozottan támogatja ezt az álláspontot. Ezért szavazom meg a jelentést.

*

Molnár Csaba (Demokratikus Koalíció): A DK EP-képviselői meg fogják szavazni a Sargenti-jelentést. Ez az eljárás nem Magyarország ellen, hanem Orbán Viktor kormánya ellen indulhat. A DK elutasít minden olyan megközelítést, amely az országot összemossa annak kormányával. Álláspontunk szerint ez az eljárás Magyarország mellett, a magyar emberek érdekében, az Orbán-kormány ellen indulhat. Azért fogjuk megszavazni, mert a jelentés határozottan kiáll az EU alapjait jelentő értékek, azok érvényesülése mellett, melyeket a magyar emberek az EU-csatlakozásról szóló népszavazáson demokratikus módon elfogadtak. A jelentés egyértelművé teszi, hogy a 2010 óta hatalmon lévő Fidesz kormányok következetesen, lényegi pontokon és rendszerszerűen sértik a jogállamiságot, rúgják fel a demokratikus hagyományokat, lehetetlenítik el a jogállami intézmények működését. Azért szavazzuk meg a jelentést, mert egyértelmű és világos üzenetet küld a magyar kormánynak, hogy az EP képviselők nagyobbik része - politikai hovatartozásától függetlenül – elutasítja ezt a politikát. A DK tehát a magyar emberek védelmében és érdekében szavazza meg az eljárás megindítását. Sajnos nem először a magyar történelemben az embereket most is saját kormányukkal szemben kell megvédeni, érdekeiket képviselni.”

*

Morvai Krisztina (független): „A magyarok által már jól ismert ún. Sargentini-jelentés és az ennek kapcsán alkalmazható, a 7. cikk szerinti szankciók lehetőségéről – sajátos szimbólumként – éppen szeptember 11-én tart vitát az Európai Parlament plenáris ülése, Strasbourgban. A szavazásra másnap kerül sor. A jelentést és a hazám elleni kapcsolódó szankciók alkalmazását természetesen nem szavazom meg.

*

Balczó Zoltán (Jobbik): „A végszavazáskor tartózkodni fogok. Az Európai Parlamentben már 2015 decemberében Magyarország elleni vádként hangzott el az illegális migráció határkerítéssel való megállítása. Ezért elismerést kellett volna kapnunk, ehelyett a vádak a mostani jelentésben is szerepelnek, egyben elvárva a migránsok kvóta szerinti befogadását, egy megbukott döntés teljesítését. A jelentés rasszizmusról és erőszakos cselekmények formájában is megnyilvánuló antiszemitizmusról beszél. Ezt a rágalmat visszautasítom. A jelentésben súlyos megállapítások szerepelnek a korrupció növekedésével, a jogállamiság korlátozásával, a média példátlan mértékű kormányzati túlsúlyával kapcsolatban. Ezek a bírálatok tényeken alapulnak, így feltehető a kérdés: mennyiben szabad ország ma Magyarország? Az előterjesztés elfogadásához az igeneknek el kell érnie a leadott szavazatok kétharmadát. A végszavazásnál tartózkodni fogok, ami azt jelenti, hogy nem támogatom ezt a migrációpárti jelentést, és nem fogadom el a 7. cikk szerinti eljárás megindítását, amelynek végső szankciói nem egy kormányt, hanem egy egész országot sújtanának.”

*

Szanyi Tibor (Magyar Szocialista Párt): „Az MSZP elnöksége egyhangúlag döntött a szavazáson való magatartással kapcsolatban. Ezzel összhangban a szavazáson részt fogok venni és igennel fogok szavazni.

*

Ujhelyi István (Magyar Szocialista Párt): „A Magyar Szocialista Párt elnökségének döntése értelmében a párt európai parlamenti képviselői meg fogják szavazni a Sargentini-jelentést. Ez hazafias kötelességünk a magyar emberek és Magyarország érdekében. Amikor az Európai Parlament és az európai közösség a magyarországi jogtiprásokat, a demokratikus intézményrendszer leépítését és az állami szintű korrupciót kéri számon a magyar kormányon, akkor éppen, hogy a magyar állampolgárokat védi a Fidesz hatalmi gátlástalanságával szemben. A Fidesz jobban tenné, ha befejezné a választók megtévesztését, a magyar nemzet pajzsként való feltartását és szembenézne saját bűneivel, ami miatt Magyarországot ismét a szégyenpadra lökték. Fontos tudni, hogy a Sargentini-jelentéshez az Európai Parlament több szakbizottsága adott be különvéleményt, mindegyik kivétel nélkül súlyos jogtiprásokat állapított meg és figyelmeztetett a kormány legfelsőbb szintjéig érő korrupció miatt; utóbbit például a jobboldali néppárt által vezetett költségvetési ellenőrző bizottság. A Fidesz nemzetellenes összeesküvést kiáltó gyáva kommunikációjához kapcsolódóan érdemes felidézni a kormánypárt hatályos európai programját. Ebben többek között így fogalmaznak: »Sokszor kerültünk abba a helyzetbe, hogy a magyar polgárok érdekeit éppen Brüsszel képviselte a magyar kormánnyal szemben (...) A Fidesznek ugyanakkor meggyőződése, hogy közös értékeink és elveink érvényre juttatását nem lehet mérlegelés tárgyává tenni. Fel kell tehát ruházni az Európai Uniót olyan eszközökkel, hogy tagjait folyamatosan az értékek képviseletére és az alapelvek betartására késztesse; enélkül nincs erős Európa. Ellentmondás, ha elvárjuk az uniótól, hogy vegye rá a normakövetésre a tagállamok kormányait, de vonakodunk attól, hogy ehhez a szuverenitásunkat esetleg csorbító felhatalmazást adjunk.« Ennyit tehát a Fidesz hitelességéről és kifogásairól. Az MSZP európai parlamenti képviselőjeként a Radikális Európai Demokraták mozgalmával közösen online konzultáció keretében gyűjtöttem össze a magyar választók és civilszervezetek többezer személyes javaslatát és véleményét a Sargentini-jelentéshez kapcsolódóan, ezek összesítését a minél objektívebb és hitelesebb végeredmény érdekében át is adtuk a holland jelentéstevőnek. Az európai közösség eljárása éppen a magyar embereket védi az Európa-ellenes maffiakormánytól, ezért hazafias kötelesség a támogatása.”

*

Meszerics Tamás (Lehet Más a Politika): „Azt már nyilván tudja, hogy a végszavazáson kihúztam a kártyámat. Komoly dilemma volt, hosszan tűnődtem rajta. A jelentésben érdemi kifogásolnivalót nem találok. Másrészt azt gondolom, hogy nagyon káros, hogy a Bizottság, amelyik lefolytathtta volna az úgynevezett jogállamisági eljárást, inkább áttestálta  a parlamentre az értékelés feladatát, márpedig ez alapvetően politikai testület. Harmadrészt a Magyarországról megválasztott képviselőket nem tartom olyan értelemben pártatlannak (magamat is beleértve), ami a dolog megítéléséhez szerintem szükséges lenne. Az én ideális világomban egyetlen magyar képviselő sem vett volna részt a szavazásban.”

*

Megkerestük Jávor Benedeket, a Párbeszéd képviselőjét is, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: Jávor Benedek meg fogja szavazni a Sargentini-jelentés elfogadását, hiszen a dokumentum nem az országot kritizálja, hanem a kormányt.

Összesen 190 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2018. szeptember 12. 10:51
Mocsok hazaáruló gazemberek. Remélem örökre lemondtak az ország vezetéséről. A 3.3millíó pollgár nem nem tudja elfelejteni ezt a hihetetlen árulást.
Bitrex®
2018. szeptember 12. 09:06
Juncker élőben! (magyar nyelven is, szinkrontolmáccsal) http://www.europarl.europa.eu/ep-live/de/plenary/
Bitrex®
2018. szeptember 12. 08:28
9-kor Juncker nyitja meg a EU-Parlament gyűlését. Egyik fontos témája a migránsok kitoloncolásának megkönnyítéséről(!) fog szólni. Hogy ez miért nem jutott előbb eszükbe? Vajon a kerekesszékre szükség lesz, vagy kigyógyult az isiászból?
formaegy
2018. szeptember 12. 08:18
A ballibesek arra számítanak, hogy az EU megismétli az Ukrajnai aljasságát, és így külső segítséggel egy kormánypuccsot hajtanak végre. Nagy lesz a pofára esés! Ez az aljasság amit ők Magyarország ellen tettek, tesznek - mindenki tudja, hogy ők írták az aljas jelentést M.o. ellen - még jobban összekovácsolja a magyar embereket! Aki előtt még nem volt tiszta a kép, most láthatja, hogyan dobnák oda prédának az országot ezek a hazaáruló férgek! A betelepítést megszavazták, és most azon dolgoznak, hogy M.o.-ot egy Eu.Egy.Államokba dobják be, ahol is teljesen egyértelmű, hogy megszűnne M.o. létezni! Ezek a hazaáruló férgek M.o. megsemmisítésén dolgoznak, nem kérdés! Egy biztos. A magyar nép most fogja csak igazán megmutatni, hogy nem semmiért tudott fennmaradni ezer éve! A ballibesek bele lesznek fojtva a trágyalébe. Mocskos hazaáruló férgek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!