Csaknem minden második gyerek házasságon kívül születik az EU-ban

2018. augusztus 09. 10:43

Magyarországon még az uniós átlagnál is magasabb az arány.

2018. augusztus 09. 10:43

Csaknem minden második gyerek házasságon kívül született 2016-ban az Európai Unióban – írta friss jelentésében az uniós statisztikai hivatal (Eurostat).

A szervezet csütörtökön közzétett adatai szerint a gyerekeknek körülbelül 43 százaléka született házasságon kívül két évvel ezelőtt, ez a szám 15 százalékponttal magasabb, mint 2000-ben volt, azaz évente nagyjából egy százalékponttal emelkedett. Az Eurostat szerint ez a családmodell lassú, de folyamatos változását jelzi.

Nyolc uniós tagállamban magasabb volt a házasságon kívül született gyerekek aránya, mint a házasságban születetteké. Arányuk Franciaországban volt a legmagasabb, 60 százalékos, majd Bulgária és Szlovénia (59), Észtország (56), Svédország (55), Dánia (54), Portugália (53) és Hollandia (50) következett.
  
A skála másik végén Görögország, Horvátország és Ciprus található, amelyekben kevesebb mint 20 százalék volt a házasságon kívül született gyerekek aránya.

Magyarországon a házasságon kívül született gyermekek aránya 47 százalék volt 2016-ban, ami valamivel magasabb az uniós átlagnál.

A jelentésben arról is beszámoltak, hogy 2015 és 2016 között az EU valamennyi tagállamában nőtt ez az arány, kivéve Észtországban, Olaszországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon és az Egyesült Királyságban.

Vizsgálták az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) államait is: az arány Liechtensteinben és Svájcban 25 százalék alatt volt, ami jóval alacsonyabb, mint a norvégiai (56) és az izlandi (70).

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. augusztus 10. 15:49
Hát én, mint virtigli kereszténydemokrata nem szabadna, hogy túlzottan örüljek a "házasságon kivül" született gyermekek jelentősödő számának, DE! Még mindég SOKKAL JOBB, ha házasságon kivül megszületik egy kisgyermek, mintha abortusszal meggyilkolnák. Egyrészt. Másrészt az a demográfiai VÉSZHELYZET, amelyben egész Európa, ezen belül hazánk is van, tkp. fel kell hogy boritson minden más olyan előirást vagy szabályt, amely "normális körülmények között" persze érvényes kell, legyen. Ölég baj az, hogy így van, de így van. Tehát én "hic et nunc" amondó vagyok a leghatározottabban: SZÜLESSEN CSAK MEG MINDEN KISBABA, AKI MEGFOGAN! HISZEN A BIBLIÁNK IS AZT MONDJA-IRJA: "AZ ÉG MADARAI NEM VETNEK ÉS NEM ARATNAK, MÉGIS ELTARTJA ŐKET AZ ÚR!"
tango47
2018. augusztus 10. 11:25
"Csaknem minden második gyerek házasságon kívül születik az EU-ban" Ez azért van, mert a 21. században az a trendi, hogy semmihez sem kötődünk és semmiért sem vállalunk felelősséget, csak önmegvalósítunk.
Pelso j.
2018. augusztus 09. 19:49
Magánügy, fröcsögők számára meg főleg.
Akitlosz
2018. augusztus 09. 19:39
A párkapcsolat, a gyermekvállalás két ember magánügye. Nem tartozik az államra, nem tartozik az egyházra, nem tartozik a szomszédokra és még 12345-re sem tartozik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik