Schäuble: A német labdarúgó szövetség hibázott Özil ügyében

2018. július 27. 11:18

Kínosnak gondolja Wolfgang Schäuble, a parlament alsóházának (Bundestag) elnöke, hogy idáig fajultak a dolgok a német válogatott lemondott, török származású focistája, Mesut Özil ügyében.

2018. július 27. 11:18

A Mesut Özil korábbi német válogatott labdarúgó körül kialakult közéleti vitában leginkább a német labdarúgó szövetséget (DFB) terheli a felelősség - foglalt állást a kérdésben Wolfgang Schäuble, a parlament alsóházának (Bundestag) elnöke a Madsack médiacsoport lapjaiban pénteken megjelent interjúban.

„A mai napig nem értem, hogy a DFB-nél miért hagyták, hogy egy ilyen szerencsétlen fényképezkedésből ekkora politikai ügy legyen. Ez kínos” – fogalmaz a Redaktionsnetzwerk Deutschlandnak nyilatkozva a Bundestag elnöke.

„Bárki, akinek esze van, megakadályozhatta volna és meg is kellett volna akadályoznia ezt. A futballsztárok mind fiatalemberek, segíteni kell nekik, vezetni kell őket, ha kell, akkor akár bírálattal is” – teszi hozzá a befolyásos konzervatív politikus, volt német pénzügyminiszter.

Wolfgang Schäuble sajnálatát fejezte ki, hogy „hibák és félreértések sorozatának” a német társadalmi integráció látta kárát, de úgy érzi, hogy ez helyre fog jönni. Mindazonáltal értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy „jól fizetett futballmenedzserek és tanácsadók” miért nem tudták a helyzet elfajulását megakadályozni. Schäuble aláhúzza: nem szabad megkérdőjelezni a német labdarúgás integrációs képességét, mert ennek köszönhetően jelentős eredmények születtek.

Mesut Özil, az angol Arsenal támadó középpályása a múlt héten jelentette be, hogy nem játszik többet a német válogatottban, mert úgy érzi, rasszista támadások érték. A török származású, Gelsenkirchenben született focista a Nationalelf világbajnoki kudarca, kiesése után került a bírálatok középpontjába, mert nem sokkal a torna előtt ő és a Manchester City játékosa, Ilkay Gündogan közös fényképet készített Recep Tayyip Erdogan török elnökkel a törökországi előrehozott választások előtti időszakban.

Özil válogatottból való távozásából hatalmas botrány lett, a héten a DFB elnöke elismerte, hogy a szövetség hibázott, de a rasszizmus vádját visszautasította.

(MTI)

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2018. július 27. 14:13
a héten a DFB elnöke elismerte, hogy a szövetség hibázott... A fagyi a legdemokratikusabb dolog a világon. Senki nem lehet biztos: mikor nyal vissza, kit hogyan talál meg... Nem világos, amit írok? Mindig ez van, amikor hamis a baba. Mert: Özil vagy akkor hibázott, amikor török identitása ellenére német válogatott lett, vagy most, amikor német válogatottként politikailag kompromittálta magát. A DFB akkor, amikor nem tisztázta Özillel, mi az, ami belefér egy játékos német önazonosságába, mi az, ami nem. Röviden: egyikük sem hallott még a fagyi természetéről. De: Schauble nem lenne lojális(!) kikkel? "jó német", ha mindezekért nem a DFB-t vonná pergőtűz alá. Rövidesen azonban: a fagyi Schaublénál is visszanyal, mert ilyen a természete. Nem tűri az alakoskodást.
Burmin
2018. július 27. 12:55
Hagyni kéne már ezt az Özil témát. Az ürge török és törökként is megnyilvánult, fényképezkedett szüleinek hazája elnökével. Ha mondjuk Tompos Kátya fényképezkedne Putyinnal nem itélném el...
Alarik
2018. július 27. 12:54
Valaki most már igazán írhatna egy mesét erről a csókjáról. http://www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2018/07/27/284_zilke.jpg
I am being lied to
2018. július 27. 12:06
A hibák a gőzgép feltalálásával kezdődtek, majd az atombombával folytatódtak. Közben még történtek egyéb hibák is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!