Özil hashtag-kampányt ihletett, itt a #MeTwo

2018. július 31. 12:43

Rasszizmusról panaszkodnak a németországi etnikai kisebbségek tagjai.

2018. július 31. 12:43

Mesut Özil török származású német labdarúgó a futball-világbajnokság után bejelentette: nem játszik többé a német válogatottban, miután őt és az Erdogan török elnökkel való találkozóját okolták csapata kudarcáért. A játékos rasszizmusról beszélt, esete nyomán új hashtag-kampány indult el Németországban: a #MeTwo – adja hírül a France 24.

A kampányt Ali Can török származású újságíró hirdette meg, célja az, hogy rámutasson: számos németországai etnikai kisebbséghez tartozó ember egyszerre két kultúrával és országgal is közösséget vállal. Hétfőig több mint 150 ezer bejegyzés született a Twitteren, amelyben a kisebbségek elleni diszkriminációról számolnak be a posztolók – így például a bőrszín vagy a fejkendő miatti megkülönböztetésről panaszkodnak.

Újra kell definiálnunk, mit jelent németnek lenni” – nyilatkozta Can. „Hiába akarnak a bevándorlók beilleszkedni a német társadalomba, egyedül nem fog menni nekik. Mindenkinek segíteni kell a beilleszkedésben" – tette hozzá.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2018. július 31. 20:23
Ö ZIL
annamanna
2018. július 31. 16:05
Egy seggel nem lehet két lovon ülni. Mt 6,24 Senki sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli és a másikat szereti; vagy az egyikhez ragaszkodik és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a Mammonnak. Mt 6,21 Mert a hol van a ti kincsetek, ott van a ti szívetek is. Nincs kettős identitás, ilyen nem létezik. Csak sikertelen asszimiláció létezik. Aki "nem csak" nő, az nem nő. Még ezen kívül mi más volna? Férfi meg nő egyszerre nem lehet. Aki "nem csak" nő, az egyáltalán nem képes nőként viselkedni. Aki "nem csak" német, az egyáltalán nem képes és nem akar németként viselkedni. Ötzil nem énekli a himnuszt stb. Nem német egyáltalán. Nem akar és nem hajlandó és nem képes beilleszkedni, ennyi. Ha azt mondaná, hogy "a németeknek német vagyok, a törököknek török vagyok" az megint más, mert akkor nem borítaná ki a németeket azzal, hogy pimaszkodik velük és lázít. Pál apostol mondta a fentit: a zsidóknak zsidó vagyok, a görögöknek görög vagyok. Ahol éppen volt, ott igyekezett alkalmazkodni a helyi szokásokhoz, tiszteletben tartani azokat. Azt mondta: az egyik ember eszik húst, jó. A másik ember nem eszik húst, jó. Mindenki a maga lelkiismerete szerint, ezen nincs értelme huzakodni. Ha olyan társaságban vagy, ahol nem esznek húst, te se egyél. Ha meg ott, ahol esznek, ott te is egyél, oszt kész. Csakhogy ezek a barmok egyáltalán nem úgy viselkednek, mint ahogy azt Pál tanácsolta, hanem pont fordítva: ők a törököknek nyugatiak, a nyugatiaknak törökök, sehová sem akarnak igazán tartozni, legföljebb a pénzhez.
rajgy
2018. július 31. 14:51
Nem egyszerű. Én nem hiszek már a teljes integrációban, mert ha egy gyerek csak török TV-n fel tud nőni (az anyja nem is megy el hazulról), akkor az ugyanabban a szellemben nő fel, mint a szülei. A Gauck is mondott egy ostobaságot, hogy szerinte a német identitáshoz a holokauszt hozzá tartozik... (?) A muzulmán hogyan közeledjen a 73-év előtti dolgokhoz? Vegye ő is a vállára a terhet? Vagy sose legyen integrálva? Sok török, ha német felesége van, felveszi annak a német nevét, hogy jobb esélye legyen a munkaerőpiacon.
Saluki
2018. július 31. 13:12
Sosem lehetnek elég bevándorlópártiak, mindig ők lesznek a hibásak. Szép jövő elé néznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!