Mussolinitől idézhetett Matteo Salvini

2018. július 30. 08:43

Az olasz ellenzék bírálta a belügyminisztert egy Mussolinitől vett bejegyzése miatt.

2018. július 30. 08:43

Az olasz ellenzék bírálta Matteo Salvini jobboldali belügyminisztert és kormányfőhelyettest, mert szerintük egy vasárnapi Twitter-bejegyzésében Benito Mussolini néhai olasz fasiszta diktátortól idézett.

Salvini kritikusaira utalva azt írta: „tanti nemici, tanto onore”, ami a következőt jelenti: „amennyi ellenség, annyi tisztelet”. Ellenzéki politikusok szerint a Liga belügyminisztere Mussolinitől idézett, ráadásul annak születésnapján, július 29-én.

A pontos Mussolini-idézet a következő: „molto nemici, molto onore” („sok ellenség, sok tisztelet”). „Aki felesküdött a fasizmus elleni küzdelemből született alkotmányra, nem engedheti meg magának, hogy Mussolini előtt tisztelegjen” – szögezte le Matteo Orfini, a szociáldemokraták elnöke, aki szerint Salvininek bocsánatot kellene kérnie vagy le kellene mondania.

A Liberi e Uguali nevű baloldali párt frakcióvezetője, Federico Fornaro szerint a belügyminiszter szándéka azt volt, hogy egyértelmű jelzést küldjön a szélsőjobbnak a Mussolini propagandaretorikájából vett idézettel.

A néhai olasz diktátor Olaszország több részén még mindig nagy tiszteletnek örvend. Salvini a közelmúltban baloldali találmánynak nevezte a rasszizmust. Szerinte Olaszországban egyedül a migránsok által elkövetett bűncselekmények adnak okot valódi aggodalomra.

(MTI)

   

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alter_ego
2018. július 30. 12:02
1. Nem ugyanazt mondta. 2. Budapest "bűnös város" nem ugyanaz, mint a büdös város. (És ez utóbbi milyen igaz. Persze, ha Orbán mondaná, mindjárt rácuppanna a libbant oldal, mint éhtyúk a takonyra: Horthy fasiszta!
baar
2018. július 30. 11:49
Az idézet`Viel Feind, viel Ehr'!' nem Mussolinitől, hanem a16. századból való , amikor Georg von Frundsberg Creazzo-nál egy nála lényegesen nagyobb velencei had felett győzelmet aratott. Egyébként a "fősodrú" média nagyon gyorsan eldugta a korábban címlapos hírt. Az MTI láthatóan lassan olvas. Szegény Lovas Pista ismét foroghat a sírjában.
Aerion
2018. július 30. 11:10
… Aki felesküdött a fasizmus elleni küzdelemből született alkotmányra, nem engedheti meg magának, hogy Mussolini előtt tisztelegjen … A fasizmus elleni küzdelemből született alkotmány felett eljárt az idő. Ez az alkotmány vezetett oda, ahol Olaszország most tart. A pusztulás szélén. Micsoda arcátlan, szellemi fogyatékos idióta az olyan, aki mindezek után még erre hivatkozva merészel másokat rendre utasítani. Bikacsökkel végigvágni a redvás hátán! Azt érdemli. Olaszországnak új alkotmány kell alkotnia, és nemzetbíróság elé állítani az összes kommunistát, aki felelős a kialakult helyzetért. A legjobb hely erre Nürnberg lehet.
Tidal_wave
2018. július 30. 10:56
Olaszhonban úgy tíz éve simán lehetett köztársasági elnök az a Giorgio Napolitano, aki 1956-ban üdvözlte, hogy a szovjet csapatok leverték a magyar forradalmat... Akkor nem ment a rinyálás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!