Hamisítvány lenne a torinói lepel?

2018. július 18. 21:10

Egy most nyilvánosságra hozott kutatás szerint igen.

2018. július 18. 21:10

A legnagyobb valószínűség szerint középkori hamisítvány a Krisztus halotti lepleként számon tartott torinói lepel, amelyet ezúttal törvényszéki vizsgálatnak vetettek alá a kutatók, kizárólag a vérnyomoknak vélt vörös foltokra koncentrálva a relikvián.

Az egyebek között vérnyom-elemzést alkalmazó, valamint egy önkéntes és egy próbababa bevonásával végzett nyomozás eredményeit a Journal of Forensic Sciences című folyóiratban publikálták.

A torinói lepel néven híressé vált ereklye a legenda szerint Názáreti Jézus halotti leple: az evangéliumok tudósítása szerint Krisztus testét gyolcsba csavarták az után, hogy levették a keresztről, majd ebben is temették el. A 4,37 méter hosszú és 1,1 méter széles, halszálkamintásan szőtt lenvásznon egy körülbelül 1,75 méter magas, szakállas férfi testének lenyomata rajzolódik ki, akit láthatóan megkínoztak: erre utalnak a fején, a kezén és a lábfején található sérülések, valamint egy szúrt seb a szív tájékán.

Az ereklye eredetiségét mindazonáltal eddig nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani, a tudósok a mai napig vitáznak róla. Az mára biztossá vált, hogy nem festmény a lenyomat, az azonban továbbra is kérdéses, hogy pontosan mely korból származik. A római katolikus egyház nem foglalt hivatalosan állást a relikvia eredetiségét illetően.

A szkeptikusok szerint a vászon egy mesterien kivitelezett középkori hamisítvány. Az 1988-ban elvégzett szénizotópos kormeghatározás szerint 1260 és 1390 közöttről származik, ám sokan megkérdőjelezik ezen eredmények pontosságát.

A mostani vizsgálat kizárólag azokra a vérnyomoknak vélt vörös foltokra koncentrált, amelyek az áldozat bal kezén és alkarjain lévő sebekből, valamint a Biblia szerint egy lándzsa okozta oldalsó sérülésből származhatnak. A vizsgálat során az önkéntes csuklójára illesztett apró cső segítségével szimulálták a keresztre feszítésnél használt szög okozta sebből csepegő vért. A lándzsa okozta oldalsó sérülésből származó vér folyási irányát pedig a próbababán vizsgálták.

A különböző eszközökkel végzett elemzések azt mutatták, hogy a sebekből eredő vér folyási iránya nem egyezik meg a lepelről készített nagyfelbontású képeken látható foltokkal, hiába vett fel különböző fekvő pozíciókat az önkéntes.

Az amerikai, nagy-britanniai és svájci egyetemek kutatói által elvégzett 1988-as tesztek eredményét a hívők egy része megkérdőjelezi, arra hivatkozva, hogy a leplen végzett helyreállítási munkálatok az elmúlt évszázadokban befolyásolhatták az eredményeket. Az olaszok által La Sacra Sindoneként emlegetett leplet a torinói Keresztelő Szent János székesegyházban őrzik és csak különleges alkalmakkor tárják a nyilvánosság elé.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 233 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2018. július 21. 18:46
Nem tudom ki szemlézte ezt a szar és bugyuta "kísérletet" - az égvilágon semmi, de semmi tudományos értéke nincs. Az egyetlen, 30 éves vizsgálatra való datálási hivatkozása (az a bizonyos C14-es kórmeghatározás) bizony igen gyenge lábakon áll! Természettudományokhoz is értőknek, de a lepel valóságában kételkedőknek is IGEN ajánlott Pályi Gyula prof. (magyar fordításban is megjelent) A Torinói Lepel c. könyve! Ha jól emlékszem a könyv végén összegzi - a mai modern régészet elvárásai szerint - a Lepel kapcsán föltehető 13 kérdésre jelenlegi ismereteink szerint adható "valószínűségi" válaszokat. A 13 kérdésből 10-re 100%, egy esetre 90% a Lepel VALÓDISÁGÁT igazoló álláspont. A két negatív eset (50% és 0% valószínűséggel) rosszabbika a C14-radiokarbon vizsgálat - aminek a technikai kivitelezése kétséges. Aminek érvényessége a Pray-kódex Lepel-képe alapján is megkérdőjelezhető. Érdekes további magyar vonatkozás, hogy a kódex képén már rajta vannak azok az égésnyomok, amik egy állítólag évszázadokkal későbbi tűzben keletkeztek.
kérdés
2018. július 20. 08:38
Feltennék egy fontos kérdést: mihez képest hamisítvány a torinói lepel?
buckafej
2018. július 19. 10:51
Valóban az a kérdés, hogy az ateisták miért akarják ilyen kétségbeesetten bizonyítani, hogy hamis? Ez nem liberális gondolkodás, hiszen mindenki abban hisz, amiben akar.
triumphator
2018. július 19. 10:48
no, akkor ezek a tudósok most essenek neki gyorsan a fényességes tekintetű egyetlen próféta egykori létezésének cáfolatához is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik