Olaszország megtiltotta két további segélyszervezet mentőhajójának kikötését

2018. június 16. 14:33

Matteo Salvini szombaton ígéretet tett arra, hogy két további, migránsokat mentő segélyszervezet hajóit is kitiltja az olasz kikötőkből.

2018. június 16. 14:33

Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes szombaton ígéretet tett arra, hogy két további, migránsokat mentő segélyszervezet hajóit is kitiltja az olasz kikötőkből.

A Liga olasz kormánypárt keményvonalas politikusa a Sea-Eye és a Mission Lifeline nevű német nem kormányzati szervezeteket (NGO) tette tilalmi listára. 

„Jobb, ha tudják ezek az emberek, hogy Olaszország nem akar többet bűnrészességet vállalni az illegális bevándorlási bizniszben, úgyhogy más kikötőket kell találniuk"írta Salvini a Facebook közösségi portálon. A jobboldali Ligát vezető belügyminiszter bejegyzésében azt állította, hogy mindkét NGO Líbia partjai közelében állomásoztatja hajóit, hogy felvegyen „egy rakomány csempészek által sorsára hagyott emberi lényt".

A Mission Lifeline szarkasztikus hangvételű twitteres válaszüzenetében azt írta: „Ilyen, amikor a fasiszták biztosítanak nekünk nyilvánosságot..."

Előző nap, pénteken az NGO arról számolt be, hogy a líbiai partok közelében állomásozó hajója részt vett egy vészhelyzetbe került gumihajó 118 migráns utasa - köztük 14 nő, négy gyermek és egy csecsemő - kimentésében, ám az olasz parti őrség parancsára át kellett őket tenniük egy szingapúri teherhajóra, amely a líbiai Miszráta kikötőjébe tartott. Alex Steier, a Mission Lifeline szóvivője egy e-mailes nyilatkozatában aggodalmát fejezte ki, amiatt, hogy a kimentett embereket visszaviszik Líbiába.

Olaszország múlt vasárnap megtagadta a francia SOS Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSF) civil szervezetek által működtetett, 629 bevándorlót szállító Aquarius mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével szállítják át a spanyolországi Valenciába, ahová várhatóan vasárnap érkeznek meg.

Olaszországba ezzel szemben beengedik azt a 41 migránst, akit a Trenton nevű amerikai hadihajó vett a fedélzetére még szerdán. Matteo Salvini belügyminiszter korábban arról beszélt, hogy mostantól a nem kormányzati szervezetek migránsokat szállító hajói nem kapnak kikötési engedélyt Olaszországban. Egyedül az olasz haditengerészetnek vagy az olasz parti őrségnek a hajói érkezhetnek migránsokkal az olasz partokra.

Az Aquarius esete ismét rávilágított az Európai Unióban a migrációs politika terén kialakult éles megosztottságra, és felerősítette a bevándorlási és menedékjogi szabályok reformját sürgető hangokat. A kérdés az egyik fő témája lesz az EU június végére tervezett csúcstalálkozójának.

(MTI)

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Világpanoráma
2018. június 16. 22:26
Ausztria felháborodását fejezte ki a kémkedés miatt: https://vilagpanorama.hu/2018/06/16/ausztria-felhaborodasat-fejezte-ki-a-nemetorszag-altali-kemkedes-miatt/
illesl
2018. június 16. 22:10
Óh, Irgalom Atyja, már Rómában is Putyin pincsikutyája, Orbán Viktor és maga a FIDESZ játsza a talpalávalót és a kirekesztő, xenofób, mássággyűlölő, orbanista, fidesznyik Salvini a tengerbe löki szegény migriket. Pedig kis gyermekek, terhes anyák is vannak a fedélzeten. ÉS HOL VAN MOST LUCI FERI? VAJON A PÁPA MIÉRT NEM SZÁLL FEL AZ AQUARISRA? MOSOGATHATNÁ SEGÉNY MIGRIK LÁBAIT... HALADÓKÁIM, MOST MIT TEGYÜNK? TALÁN FERENC TESTVÉR AUTÓZHATNA LE ÉS VINNE SEGÉLYT? Amúgy pedig mekkora felelősség terheli a migránsok szállítóit. Hagyják, hogy a tengerre szálljnak, odavesszenek. Az ilyen szinpadi fogásoknak a része, hogy terhes anyákat és gyermekeket is feltesznek hajóra, akik jól kiképzetten nem szállnak ki Itáliában. MERT AZ OLASZOK ŐKET BEENGEDTÉK VOLNA... De ugyebár akkor nem lennének terhes anyák a hánykódó tengeren......
Akitlosz
2018. június 16. 21:05
Nem kitiltani kellene az ellenséges inváziós flotta hajóit, hanem elsüllyeszteni.
kisgul
2018. június 16. 20:45
Érdekes félév van előttünk, tudva ,hogy az Osztrákok 2 hét múlva átveszik a karmesteri szerepet, a botfülű Bolgároktól!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!