Német külügy: Hogy értsük, hogy az USA nagykövete a konzervatívokat pártolja?

2018. június 04. 17:22

Richard Grenell, az Egyesült Államok új berlini nagykövete interjúban fejezte ki rokonszenvét és támogatását az európai konzervatívoknak. A német külügyminisztériumban értetlenkedve fogadták nyilatkozatát.

2018. június 04. 17:22

Értetlenkedéssel fogadták a német külügyminisztériumban az Egyesült Államok új berlini nagykövetének egy interjúját, amelyben a diplomata kiemelte, hogy tevékenyen támogatni kíván európai konzervatív mozgalmakat és azok vezetőit – jelezte hétfőn a tárca szóvivője.

Christopher Burger a berlini kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy a minisztérium felvilágosítást kért az amerikai féltől arról, hogy valóban jól idézték-e a breitbard.com amerikai hírportálon Richard Grenell nagykövetet. Hozzátette: a diplomatát szerdán várják a minisztériumban bemutatkozó látogatásra, amely alkalmat ad majd egy eszmecserére arról, hogy miként kell érteni a hírportálon megjelent interjúban tett kijelentéseit.

Richard Grenell az interjúban a többi között arról beszélt, hogy támogatni kíván az eddigiektől eltérő, „más konzervatív” mozgalmakat és  „más vezetőket” Európában. Megjegyezte, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár „egy rocksztár, nagy rajongója vagyok”. A német hírportálok az interjúval kapcsolatban rámutatnak, hogy a diplomácia alapszabályai szerint egy nagykövet nem fejezi ki nyilvánosan politikai mozgalmak, pártok vagy politikai vezetők iránti rokonszenvét.

Erre vonatkozik az interjúval kapcsolatban a német belpolitika számos szereplője által megfogalmazott bírálatok sora is. Így például Ralf Mützenich, a kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egyik vezető külpolitikai szakpolitikusa, aki egy hétfői nyilatkozatában kiemelte, hogy nem tartozik a nagykövetek feladatai közé a fogadó országban zajló politikai folyamatok befolyásolása.

(MTI)

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
József42
2018. június 04. 23:53
"A német hírportálok az interjúval kapcsolatban rámutatnak, hogy a diplomácia alapszabályai szerint egy nagykövet nem fejezi ki nyilvánosan politikai mozgalmak, pártok vagy politikai vezetők iránti rokonszenvét." Aha, akkor miért szoktak a liberális nyugati országok nagykövetségei mindig hangosan kiállni olyan kultúrmarxista akciók mellett, mint a buzifelvonulás? Az nem olyan beleavatkozás az ország belpolitikájába, ami egy nagykövetnek nem lenne ildomos?
lynx
2018. június 04. 21:47
Grenell úr, az Atlanti óceán felől más szelek fújnak, ideje oďébb állnia. Tudja, "nem azt mondták Feri"...
Héja
2018. június 04. 19:46
Érdekes... A németek hirtelen rájöttek, hogy egy nagykövet nem befolyásolhatja a fogadó ország belpoliitikáját. Kounalakis, Goodfriend, stb, esetében nem volt efféle aggályuk. Ejnyebejnye.
hátakkor
2018. június 04. 19:03
Meg az NSA a német kancellár privát telóját is lehallgatja :) Így jár a német Unió, amely outsourceolja a biztonságát, meg milliószámra hív meg illegális afrikai meg közel-keleti népséget minden törvényt, egyezményt felrúgva. a Bundeswehr főfelügyelőjének a Bundestag - a parlament alsóháza - védelmi bizottságának megküldött jelentése alapján több haderőnemnél alkatrész-ellátási zavarokkal küzdenek, és a járművek nagy részét nem lehet használni. Például a 109 Eurofighter vadászgép közül csak 42 tud felszállni, a 89 Tornado közül pedig 38, míg a 43 darab Transall C–160 típusú harcászati szállító repülőgépből 24 használható - áll a jelentésben. A Bild és a Süddeutsche Zeitung arról írt, hogy gondok vannak a Boxer típusú páncélozott szállító harcjárművekkel is, a 180 darabos állományból 110 szervízben van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!