Kína: Nem törünk az EU vesztére

2018. május 31. 15:33

Kína az európai cégek felvásárlásával nem az EU vesztére tör – mondta Vang Ji kínai külügyminiszter csütörtökön Berlinben.

2018. május 31. 15:33

Pozitívan kellene értékelni a kínai beruházásokat és cégfelvásárlásokat Európában, mert nem az EU gyengítését szolgálják – jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter Heiko Maas német külügyminiszterrel folytatott berlini megbeszélésén. 

A 16+1 kezdeményezés, amelynek keretében Kína milliárdokat invesztál 16 kelet-közép európai országba „nem az EU szétszakítását szolgálja” – jelentette ki a kínai külügyminiszter. Hangsúlyozta: a tárgyalások transzparens módon folynak, Kína és a kelet-európai országok jól kiegészítik egymást és az így elért növekedés egész Európának hasznára van. „Idővel be fogják látni, hogy ez az együttműködési forma még nagyobb dinamikát kölcsönöz az európai integrációs folyamatnak” – fogalmazott Vang Ji. Azt javasolta német hivatali kollégájának, hogy Németország inkább háromoldalú kooperáció keretében maga is vegyen részt a régióban zajló együttműködési projektekben. Hangsúlyozta, hogy ez a lehetőség bármely más uniós ország előtt is nyitva áll. 

Kína óriási összegeket fektet német fejlett technológiai cégek felvásárlásába is, amit egyre növekvő aggodalommal figyelnek a német döntéshozó körök. A cérna tulajdonképpen a Kuka német ipari robotgyártó cég felvásárlásakor szakadt el. Angela Merkel kancellár legutóbbi kínai látogatásán német vállalatok előtt hasonló lehetőségek megnyitására szólította fel Pekinget. Külföldi vállalatok jelenleg csak helyi partnerrel létesített közösvállalati formában működhetnek Kínában.

(MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2018. június 01. 08:41
Csak a javunkat akarják és el is veszik...
Selamat
2018. június 01. 07:04
Várható volt. Mindenesetre, a saját fagyijuk nyalja úgy képen a nyugat világot, hogy attól kódulnak. De nagyon rájuk fért ez a pofon.
luga
2018. május 31. 18:46
A nagymamám annak idején a sárga veszedelmet emlegette. Nekem már a globalista kapitalizmus mérhetetlen mohósága a "sárga veszedelem".
Tiszafa
2018. május 31. 18:26
"Kína: Nem törünk az EU vesztére" Teljesen jogos, hiszen elvész az magától is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!