Beadta a derekát az olasz államfő, jön az M5S-Liga-kormány

2018. május 31. 22:07

Guiseppe Conténak adott kormányalakítási megbízást Sergio Mattarella olasz elnök csütörtök éjjel: Conte ezzel Olaszország 65. miniszterelnöke lett.

2018. május 31. 22:07

Giuseppe Conte elfogadta a kormányalakítási megbízatást az államfőtől, az új olasz kormány péntek délután teszi le esküjét – jelentette be az olasz elnöki palota csütörtök este. Az államfő újabb kormányalakítási megbízatást adott az 54 éves jogásznak. 

A miniszterelnök röviddel ezután be is mutatta kormányát: Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője a gazdasági fejlesztési, jóléti és munkaügyi tárcák élére került, Matteo Salvini, a Liga vezetője a belügyminisztériumot kapta meg, és mindketten egyben miniszterelnök-helyettesek is lesznek.

Az M5S és a Liga majdnem ugyanannyi tárcát kapott. 

A külügyminiszter az EU-szakértő Enzo Moavero Milanesi lett. Paolo Savona, akit az államfő korábban túlzottan Európa-ellenesnek tartott és megvétózta pénzügyminiszteri jelölését, EU-ügyi miniszter lett. Külön tárca nélküli minisztert neveznek ki Dél-Olaszország felzárkóztatására, valamint a fogyatékkal élők segítésére. 

Giuseppe Conte kijelentette, hogy az M5S-Liga kormány megvalósítja a két párt közti kormányszerződést, és jobbá teszi az olaszok életét.

A 65. olasz kormány pénteken 16 órakor teszi le esküjét. 

(MTI)

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2018. június 01. 11:05
Raneztek legfrisebb kv kutatásra es beszartak...
dick52
2018. június 01. 08:37
Avanti!
nimród
2018. június 01. 06:48
Bravó! Ez a két fickó nemcsak olasz, hanem európai (és EU-rópai) történelmet csinált. Nem ijedtek meg Oettinger német biztos és a többi eurokrata fenyegetőzésétől, sőt szellemes választ adtak rá: EU-ügyi minisztert csináltak a vitatott idős EU szkeptikus közgazdászból. A jövő évi EU parlamenti választás erős előszele zajlik.
balbako_
2018. június 01. 05:59
Magától jött rá,hogy ez így nem mehet, vagy szóltak neki ez a kérdés!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!