Cambridge Analytica-botrány: 87 millió felhasználó érintett

2018. április 04. 22:11

Ennyi, többnyire amerikai ember adatait halászhatta le illegálisan a Facebookról a Trump-kampányban is jelentős szerepet játszó elemzőcég.

2018. április 04. 22:11

A korábban ismertté váltnál több, vagyis mintegy 87 millió felhasználó személyes adatait oszthatták meg szabálytalanul a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó céggel – közölte a Facebook szerdán.

Mike Schroepfer, a Facebook technológiai vezetője blogbejegyzésében azt írta, hogy az érintettek többsége az Egyesült Államokban van.

Eddigi sajtójelentések szerint a londoni székhelyű, New Yorkban is irodát fenntartó Cambridge Analytica 50 millió Facebook-profil adatait dolgozta fel a felhasználók tudta nélkül, és az amerikai, valamint a brit választások befolyásolására használta fel.

Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapítója és elnök-vezérigazgatója beismerte a Facebook „tévedését”, teljes körű vizsgálatot ígért a Cambridge Analytica ügyében, és intézkedéseket jelentett be a személyes adatok védelme érdekében.

A botrány nyomán a Facebook tőzsdei értéke zuhanórepülésbe kezdett, Mark Zuckerberg alapító elnök-vezérigazgatót pedig beidézték a kongresszusba meghallgatásra. Az Egyesült Királyság parlamentje is meghallgatta volna Zuckerberget, aki azonban ezt elhárította és csupán helyettesét küldte Londonba.

(MTI)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
villogókékfog
2018. április 05. 00:56
Pár nap mulva megtalálják a Cambridge Analytica bármelyik irodajában Putyin útlevelét és akkor az ügy máris tiszta lesz:-D
Lion
2018. április 04. 23:54
Zuckerberg az új fiatal Soros de Trump nyert, Hillary helyett. Szerencsére.
Lion
2018. április 04. 23:52
Zuckerbergnek az új Soros de Trump nyert, Hillary helyett. Szerencsére.
Rugo
2018. április 04. 23:27
Halászta? - Zuckerberg eladta a felhasználók adatait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!