Szakértő: Az Iszlám Állam intenzíven toboroz Fekete-Afrikában

2018. március 26. 09:50

Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának igazgatója szerint félő, hogy ezzel újabb migránsválság éri Európát.

2018. március 26. 09:50

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet iraki-szíriai kalifátusának eltűnésével a szervezet Fekete-Afrikában kezdett el intenzíven toborozni, ami azzal fenyeget, hogy újabb migránsválság éri Európát – jelentette ki az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) ügyvezető igazgatója az AP hírügynökségnek adott, hétfőn megjelent interjújában.

Szíriából elmenekülve sok dzsihadista az Afrikát kelet-nyugati irányban átszelő, 500 millió lakosú, aszályos Száhel-övezetben kötött ki, és szövetkezik az ottani szélsőséges szervezetekkel, az al-Kaida hálózat helyi szárnyával, illetve az al-Shabaabbal és a Boko Harammal - tette hozzá David Beasley. Ennek hatására, ha az Európai Unió nem segíti élelemmel és a stabilitás megteremtésével a térséget, akkor sokkal nagyobb migránsáradat indulhat el onnan Európába, mint amekkora a szíriai háború elől menekült – figyelmeztetett.

„A klímaváltozás és a gyenge kormányok miatt a Száhel-övezet egy nagyon kényes és ingatag térség, és az ott megtelepedő dzsihadisták az élelmet zsarolási eszközként fogják használni újabb tagok toborzására, így idézik majd elő a tömegek elmenekülését. Sok anya beszámolt már arról, hogy a férjének esze ágában nem volt csatlakozni az Iszlám Államhoz vagy az al-Kaidához, de a családnak nem volt mit ennie, így nem volt más megoldás, mint hogy a családfő beáll a szélsőségesek közé” – mondta Beasley az interjúban.

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
karakán
2018. március 26. 12:55
Ja de azért segitenek nekik a "civil"nek hazudott anarchista férgek is..
zakar zoltán béla
2018. március 26. 11:59
Gery Ary Carry Gergy: Nem igaz! Esküszöm, esküszöm, hogy nem esküszöm, sem fűvel, sem fával sem a Pest-hortobágyi Juhász kutyájával!
Nannyó
2018. március 26. 11:48
Ötszázmillió fekete? Európának meg se kottyan. És különbenis, úgyis mind a németekhez akar menni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!