Lemondott a norvég miniszter, aki terroristák támogatásával vádolta az ellenzéket

2018. március 20. 12:27

Az igazságügy-miniszter azzal vádolta meg a szociáldemokratákat, hogy előrébb helyezik a terroristák jogait az ország biztonságánál.

2018. március 20. 12:27

Bejelentette lemondását Sylvi Listhaug norvég igazságügy-miniszter, akivel szemben bizalmatlansági indítványról szavaztak volna kedden a parlamentben. A Facebookon közzétett elhatározásával Listhaug egybehangzó kommentárok szerint az összeomlástól mentette meg a kisebbségben kormányzó norvég kormánykoalíciót. 

Az ellenzék azért kezdeményezett bizalmatlansági indítványt a parlamentben a jobboldali populista Haladó Párthoz tartozó miniszterrel szemben, mert Listhaug egy korábbi Facebook-bejegyzésében azzal vádolta meg a szociáldemokrata Munkáspártot, hogy előrébb helyezi a terroristák jogait az ország biztonságánál.

Az ügy hatalmas politikai vihart kavart az országban, és bár a miniszter utóbb bocsánatot kért szavaiért, az ellenzék nem tartotta a gesztust kellően őszintének.

Norvég sajtóhírek szerint az Erna Solberg vezette kisebbségi kormány arra készült, hogy a bizalmatlansági indítvány sikere esetén lemond.

A szélsőjobboldali Anders Behring Breivik 2011 júliusában a Munkáspárt ifjúsági táborában mészárolt le 69 embert Utoya szigetén.

(MTI, nyitókép: Sylvi Listhaug Facebook)

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egy genetikusanalattvaló
2018. március 22. 22:38
"a jobboldali populista Haladó Párthoz tartozó miniszterrel szemben, mert Listhaug egy korábbi Facebook-bejegyzésében azzal vádolta meg a szociáldemokrata Munkáspártot, hogy előrébb helyezi a terroristák jogait az ország biztonságánál." Mi az, hogy populista? Mi lenne, ha nem liberális minősítéseket, jelzőket használna az MTI? Szerintem a jobboldali Haladó Párt megfogalmazás lenne elvárható egy nemzeti hírszolgálattól. Mellesleg teljesen igaza volt a miniszter asszonynak.
liberálzöld.
2018. március 21. 04:28
Ja, a Norvég! Már azt hittem ....
luisbathhelena
2018. március 20. 20:02
Addig már el sem jutnak hogy elgondolkadjanak e véleményen netán vitázzanak vele.... a Nyugat halála a PC lesz.
tango47
2018. március 20. 19:59
A tények nem számítanak Nyugat-Európában, csak a PC.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!