Amnesty International: Mianmar katonai bázisokat épít a rohingják falvai helyén

2018. március 12. 08:42

A jogvédő szervezet szerint a mianmari hadsereg „riasztó sebességgel” sajátítja ki az elűzött muszlim kisebbség földjeit.

2018. március 12. 08:42

Mianmar katonai bázisokat épít a rohingják egykori falvai helyén – közölte az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet hétfőn Rangunban műholdfelvételekre hivatkozva.

A jogvédők állításai szerint a délkelet-ázsiai ország hadserege új házakat, határátkelőhelyeket, helikopter-leszállópályákat és más létesítményeket húz fel a térségben.

Az Amnesty International azzal vádolja a mianmari hadsereget, hogy „riasztó sebességgel” kisajátítja az elűzött muszlim kisebbség földjeit. „Ugyanazok a biztonsági erők amelyek, a rohingjákkal szemben emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, most új katonai támaszpontokat hoznak létre” – mondta Tirana Hasszán, a szervezet szakértője.

Arakán szövetségi államban körülbelül egymillió rohingja élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, mert a mianmari vezetés bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem volt hajlandó adni nekik. A mianmari hadseregnek a rohingja lázadók ellen indított hadművelete miatt tavaly augusztus óta csaknem 700 ezer civil menekült el Arakán államból a szomszédos Bangladesbe.

Habár a két állam több mint egy hónapja megállapodott a menekültek visszatéréséről, eddig nem történt semmi előrelépés e tekintetben. Sokan nem is akarnak visszatérni, mert a hadsereg lerombolta falvaikat. A világszervezet ismételten „etnikai tisztogatásnak” nevezte a történteket.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2018. március 12. 19:57
És jól teszik.
BircaHang
2018. március 12. 11:19
Ez jó hír. Kemény kéz kell az iszlamisták ellen. A buddhista ököl acélkemény.
noMores
2018. március 12. 10:26
Ki az a takony, aki est lajkolta? Bekemenet a gyuloletert.
zakar zoltán béla
2018. március 12. 09:40
És" Orbán kilőtte a saját szemét."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!