Megtalálhatták Izajás próféta pecsétjét Jeruzsálemben

2018. február 23. 11:12

Megtalálhatták Izajás próféta pecsétjét a jeruzsálemi al-Aksza mecset közelében.

2018. február 23. 11:12

Izajás próféta pecsétjét találhatták meg jeruzsálemi ásatásokon régészek – jelentette a Háárec című újság honlapja. A törött, hiányos agyagpecsétet Jeruzsálem jelenlegi, középkorban létrejött óvárosának falain kívül, az al-Aksza mecset alatt a városfaltól tíz méterre, a Dávid városának nevezett ősi Jeruzsálem irányában találták. A szakemberek szerint ez a terület a Kr. e. 1000-től, Dávid királyságától Jeruzsálem elestéig, majd a babiloni fogságig, Kr.e. 587-ig, az akkori várfalakon belül volt, az Ófelnek nevezett részen, az első zsidó Szentély és az akkori város között.

A pecséten korabeli héber betűkkel világosan kiolvasható Izajás neve (Jesajahu), és töredékesen a próféta szó (nevi). Eilat Mazar, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora Ezekiás júdeai király (Hizkijáhu) 2015-ben fellelt pecsétjétől mindössze három méterre találta meg ezt a kétezer-hétszáz évesre becsült leletet, mindeddig háborítatlan és érintetlen, eredeti környezetében, az egykori királyi sütöde mellett.

A régészek szerint igen valószínű, hogy az 1,3 centiméteres leleten az Izajás név mellett a hiányos próféta szó szerepel, de az sem kizárható, hogy valamely más foglalkozást jelölt, és akkor csak egy Izajás nevű hétköznapi emberé volt. Izajás próféta Ezekiás, a Kr.e. 727-698-ig uralkodó tizenkettedik júdeai király idejében élt, és próféciájában a Biblia szerint megjósolta, hogy az asszírok nem veszik be a várost. Ez akkor így is történt, és Jeruzsálemet csak Kr. e. 587-ben foglalták el a Babilóniai Birodalom seregei.

(MTI)

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2018. február 24. 13:10
45-ben egy orosz katona elvitte nagyapám zsebóráját. Azóta sem találják.:-))
Akitlosz
2018. február 24. 00:14
Ilyenek voltak a próféták: https://www.youtube.com/watch?v=KS5e70dVS8E Egyiknek sem volt pecsétje. Mert eltűntek a dolgok.
Akitlosz
2018. február 23. 23:39
És még a frigyládát is. Benne Harrison Ford megkövült csontjaival.
Csomorkany
2018. február 23. 19:40
Majd ha Jézus Krisztus lábszárcsontját találják meg, arra rácsodálkozok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!