Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

EU-csúcs: nincs egyetértés az uniós pénzek feltételekhez kötésében

2018. február 23. 16:50

Nem jutottak egyetértésre a tagállami vezetők az uniós támogatások elosztásának új szempontjait illetően.

2018. február 23. 16:50

Nincs egyetértés a tagállami vezetők között azon német javaslatokat illetően, amelyek értelmében az uniós támogatások elosztásában a szolidaritási és a jogállamisági elvek betartásának is tükröződnie kellene – derült ki az uniós állam- és kormányfők pénteki brüsszeli találkozója előtt elhangzott nyilatkozatokból.

A német álláspont szerint a strukturális támogatások elosztási szempontjaiban annak is tükröződnie kellene a jövőben, hogy egyes tagországok mennyire veszik ki a részüket a menekültválság közös kezeléséből, illetve betartják-e a jogállamisági elveket.

Mark Rutte holland miniszterelnök elmondta, hogy lát bizonyos előnyöket a nemrég bemutatott javaslatban, de a kérdést alaposan meg kell vizsgálni. Hozzátette, kormánya elsősorban az alapján osztaná el a strukturális alapokból származó pénzeket, hogy a támogatásokkal elérhetőek-e „a kívánt célok, a szükséges változások”. 

Rövid sajtótájékoztatóján Sebastian Kurz osztrák kancellárt is megkérdezték erről, aki hangsúlyozta, alapvetően meg tudja érteni annak az ötletét, hogy bizonyos feltételeket szabjanak. „Csak annyit kérnék, hogy ne mindig a menekültekre fókuszáljunk, ugyanis a szolidaritás jóval többről szól a menekültek befogadásánál” – fogalmazott.

Dalia Grybauskaite litván elnök azon véleményének adott hangot, hogy ezen uniós alapok egyetlen célja az EU szegényebb tagállamainak integrálása kell legyen. A jelenlegi szerződések értelmében a kohéziós és strukturális alapok a konvergencia javítását szolgálják, és nem mást – mondta.

A német javaslatot Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök is bírálta. „Végső soron kiket fognak megbüntetni?” – tette fel a kérdést, s rögtön meg is válaszolta: „nem a kormányokat, hanem az állampolgárokat”

Korábban többek között a magyar és a lengyel kormány is tiltakozását fejezte ki a tervezettel kapcsolatba.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
józan paraszti ész
2018. február 23. 20:12
A mutti nem csak otthon, hanem Brüsszelben is meggyengült. Már nagyon ideje volt!
luga
2018. február 23. 18:36
És megkérdezték a nyugati országok a többi uniós tagállamot, hogy akarnak-e millió számra bevándoroltatni az Unióba ázsiai, afrikai népességet? Ha nem, akkor a becsalogatottakat tartsák is el. Egyébként is nagyon jó dolog a bevándorlás, szerintük.
drkovax
2018. február 23. 18:10
Csak csöndben jegyzem meg, hogy ez is egy olyan dolog, amit csak konszenzussal lehet eldönteni, tehát vétózható ...
pesti051
2018. február 23. 17:52
"A német álláspont szerint a strukturális támogatások elosztási szempontjaiban annak is tükröződnie kellene a jövőben, hogy egyes tagországok mennyire veszik ki a részüket a menekültválság közös kezeléséből, illetve betartják-e a jogállamisági elveket." Na most, azok az országok, amelyek nem kezelik, hanem CSINÁLJÁK a menekültválságot, azoknál a befizetésnél egy százszoros szorzót az eddigi befizetésekhez képest. A csodálatos jogállamiság, (korrupció, stb. bűvös szó), aminek nincs semmiféle közös megegyezéssel elfogadott, jól körülhatárolt meghatározása, na ez az igazi Wunderwaffe, bárkire rásüthető, aki nem tetszik a nagyoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!