Washington: Oroszország felelős a szíriai vegyi fegyveres támadásokért

2018. január 23. 19:43

Az amerikai külügyminisztérium Oroszországot teszi felelőssé a Damaszkusz környéki klórgázos támadásokért.

2018. január 23. 19:43

A Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét támogató Oroszországnak kell viselnie a felelősséget a szíriai vegyifegyver-támadásokért, ahogy azt kedden Párizsban Rex Tillerson amerikai külügyminiszter közölte.

Hétfőn is több mint húsz polgári lakos, főként gyerekek voltak gyanítható klórgáz támadás áldozatai" – mondta az amerikai diplomácia vezetője a vegyi fegyverek alkalmazása elleni, harminc ország által aláírt partnerségi együttműködésről szóló nemzetközi találkozón. „Akárki is követte el ezeket a támadásokat, Oroszországé a felelősség, a kelet-gútai áldozatok miatt, Szíriában" – tette hozzá.

A Fehér Sisak nevű mentőszervezet és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja azt közölte, hogy a szíriai kormányerők klórgázt vetettek be hétfőn hajnalban egy olyan város bombázása során, amely felkelőcsoportok kezén van Damaszkusz közelében, és a támadás következtében legalább 13 civil légzéskárosodást szenvedett. A Dúma városban történt klórtámadás 13 civil áldozata között nők és gyerekek is vannak.

Az amerikai külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Oroszország 2013-ban megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal a szíriai vegyi fegyverek leszereléséről.

(MTI)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2018. január 23. 22:27
?
Gregorius
2018. január 23. 22:19
A klórgáz igen jól ismert vegyipari nyersanyag. Harcigázként az I. vh. alatt használták....
Akitlosz
2018. január 23. 22:09
Az amerikai külügyminisztérium csupán megalapozatlanul vádaskodik a politikai érdekei alapján.
Akvínói akvavit
2018. január 23. 20:58
Torkig vagyok a neokonokkal. Kill them all!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!