Kelemen Hunor: Nem maradt következménynek nélkül a kormányfő sértése

2018. január 16. 10:30

Az RMDSZ elnöke szerint nem a magyarellenes kijelentés miatt mondott le Mihai Tudose, de nem is maradt az eset következmények nélkül.

2018. január 16. 10:30

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke nem feltételezi, hogy Mihai Tudose a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos múlt heti botrányos kijelentése miatt mondott le miniszterelnöki mandátumáról, Kelemen Hunor szerint azonban így ez a sértés sem maradt következmények nélkül.

Az RMDSZ elnökét az Agerpres hírügynökség szólaltatta meg kedden, miután előző este Tudose bejelentette lemondását. Kelemen Hunor nem akarta kommentálni a Szociáldemokrata Párt (PSD) döntését, a kormányfő lemondását viszont természetesnek tartotta, miután pártja megvonta tőle a politikai támogatást. Kifejtette: a PSD-ben több belső konfliktus is felütötte a fejét, többet veszekedtek, mint amennyit kormányoztak, ezért várható volt egy ilyen végkifejlet.

„Tudose elkövetett néhány alapvető hibát, többek közt azt a bizonyos múlt heti nyilatkozatot. Én nem vagyok annyira naiv, hogy azt képzeljem: sokat nyomtak a latban azok a sértő kijelentések, de végül mégsem maradtak következmények nélkül” – idézte az Agerpres az RMDSZ elnökét.

Azt, hogy az RMDSZ támogatná-e a PSD következő kormányfőjelöltjét, csak annak nevesítése után fogja eldönteni a magyar érdekképviselet. „A felelősség ebben a pillanatban a többségi koalíciót terheli, amelynek szem előtt kéne tartania, hogy meglehetősen nehéz időszakot élünk gazdasági szempontból, a költségvetést megszavazták, de sok a kérdőjel, jövő évben pedig Románia az EU elnöki tisztségét tölti be, amire teljesen felkészületlen” – vélekedett az RMDSZ elnöke, aki szerint nem valószínű, hogy előrehozott választásokra kerülne sor.

Mihai Tudose a PSD hétfői végrehajtó bizottsági ülése után mondott le. Az ülés előtt – kormányfői tisztségben tett utolsó nyilatkozatában – azt állította: félreértették, akik úgy értelmezték, hogy akasztásról beszélt az erdélyi magyar pártok múlt heti autonómianyilatkozata kapcsán. Megerősítette: nem lehet szó Románia valamely részének autonómiájáról, de ő nem valakinek a felakasztásáról beszélt, hanem arról, hogy azoknak az állami tisztségviselőknek a mandátumai fognak a „zászló mellett lobogni”, akik nem alkalmazzák a törvényt.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szalard
2018. január 16. 12:03
Egyetlen fontos nyugati sajtóorgánum (dw, reuters, politico, stb.) sem számolt be Tudose lemondása kapcsán arról, hogy a román miniszterelnök magyarokat akart felakasztani. De meg vagyok győzpdve, hogy ha migránsokat, zsidókat, cigányokat, lgbtq-sokat akart volna akasztgatni, akkor minden sajtóorgánum ezt fújná, az EU, USA fenyegetőzne, és már a kékissakosok is bevonultak volna Bukarestbe.
Berecskereki
2018. január 16. 11:06
Román nagycirkusz. "Elhúzódó válságot vetít előre, hogy az új miniszterelnök-jelöltet Klaus Johannis államfőnek kell megbíznia kormányalakítással, márpedig a jobbközép elnök tavaly októberben leszögezte: ha a Tudose-kabinet is megbukik, akkor komolyan felmerül a kérdés, hogy alkalmasak-e még a szociáldemokraták a kormányzásra. Dragnea és Tudose viszonya amiatt romlott meg, hogy a bürokrácia csökkentése ürügyén a miniszterelnök a tárcák számának lefaragásával át akarta szervezni kabinetjét, amit megszavaztatott volna a parlamenttel is, többletlegitimitást szerezve maga számára. Egy füst alatt ugyanakkor megszabadult volna a Dragneához közel álló tárcavezetőktől is. Fokozta a válságot, hogy a bukaresti pedofil rendőr ügyében kirobbant botrány kapcsán Tudose hazugsággal vádolta, és lemondásra szólította a Liviu Dragnea pártelnök táborába tartozó Carmen Dan belügyminisztert. A mostani kísértetiesen hasonlít a PSD-n belül tavaly nyáron kirobbant belharcra, amelynek eredményeképpen a 2016. decemberi választásokon hatalomra jutott alakulat júliusban megbuktatta saját, Sorin Grindeanu vezette kabinetét." Forrás: https://kronika.ro/belfold/roman-sajtoertesulesek-szerint-mihai-tudose-lemond-a-kormanyfoi-tisztsegrol
Saluki
2018. január 16. 11:00
Volt nekem egy kecském, Tudose...
tango47
2018. január 16. 10:58
Azért, ha jól tudom, nem ebbe bukott bele ez a tahó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!