Új vezetést választott az AfD

2017. december 03. 15:08

„Szánalmas kis homokozásnak” nevezte Jörg Meuthen, az AfD újraválasztott társelnöke a berlini koalíciós tárgyalásokat a jobboldali párt hannoveri gyűlésén. A párt gyűlése ellen több száz baloldali tiltakozott az épület előtt, őket vízágyúval oszlatták a rendőrök.

2017. december 03. 15:08

A szeptemberi Bundestag-választások nagy nyertese volt a voksok 13 százalékát beseprő jobboldali-nacionalista Alternatíva Németországnak (AfD) – ezzel a párt mintegy 100 széket szerzett a német törvényhozásban, nagyrészt a szociáldemokrata és kereszténydemokrata pártelit rovására.

Azonban a választás után csupán két nappal rögtön hatalmi harcoknak lehettünk szemtanúi: a radikálisabb nacionalisták és a mérsékelt konzervatívok közötti megosztottság az utóbbi csoporthoz tartozó Frauke Petry korábbi társelnök lemondásához, és a pártból való kilépéséhez vezetett.

Ezért a párt küldöttgyűlése a hétvégén Hannoverben ülésezett, hogy megválassza az új társelnököket: a két nyertes Jörg Meuthen, és Alexander Gauland lettek – erről a The Local DE adott hírt.. A párt radikális szárnyához tartozó Meuthent – aki már Petry mellett is betöltötte a társelnöki szerepet – a küldöttek voksainak 72 százalékával választották újra, a másik társelnöki poszt sorsáról pedig csupán két szavazat döntött: Georg Pazderski, a berlini AfD mérsékelt elnöke ugyanis ennyivel maradt le Petry társelnöki posztjáról, és végül a párt frakcióvezetőjét, Alexander Gaulandot választották meg.

A szavazatok 68 százalékát elnyerő Gauland azt nyilatkozta, nem ő akart társelnök lenni, csupán „a sors akarta így” és a barátai győzték meg az indulásról. Meuthen emellett azt ígérte, „szenvedéllyel” fog dolgozni Németországért, és ellen fog állni országa elvesztésének.

Az eseményt pont a német kormányalakítási válság közepén tartották: miután a liberális FDP kivonult a Merkel-féle CDU és a Zöldek között kötendő koalíciós tárgyalásokról, nem látni, hogyan lesz képes Európa legjelentősebb állama kormányt alakítani. A legvalószínűbb forgatókönyvnek egyelőre egy újabb kereszténydemokrata-szociáldemokrata nagykoalíció tűnik. Merkel válsága azonban jó az AfD-nek: Alexander Gauland a kongresszuson hangsúlyozta, Merkel „lejtmenetben van”, és ez részben az AfD-nek köszönhető. „Lejárt az ideje – mi pedig azt akarjuk, hogy távozzon a politikai életből” – nyilatkozta. Meuthen már erősebben fogalmazott: ő azt mondta, a többi párt „szánalmas kis homokozása” Berlinben segíti az AfD-t, és további támogatókat hoz a pártnak.

A kongresszus lefolyását akadályozta a gyűlés épülete előtt tartott több száz fős AfD-ellenes tüntetés: a demonstrálók lezárták a helyszínre vezető utakat, emiatt pedig csaknem egy órával csúszott a kezdés. A rendőrség ezután vízágyúval oszlatta szét az utakat elzáró tüntetőket. Korábban is folytak tüntetések a városban: nemrég mintegy 8500 baloldali tüntető vonult az utcákra, hogy Merkel liberális migrációs politikája mellett álljon ki, mely 2015-ben több mint egymillió bevándorló beáramlását tette lehetővé Németországba.

(Fotó: MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2017. december 03. 18:21
Szétverték a Németek az ADF ellen tüntető vörösnáci csürhét, meg is locsolták őket, hátha kirügyeznek tavasszal. :D
Rugo
2017. december 03. 16:39
Buzit az élére egy zsidót és egy migránst mögé.
tango47
2017. december 03. 16:38
A vízágyú nem rossz megoldás: a szinesek nem szeretik a hideget. Egyébként mondjon már valaki egy olyan országot, ahol a baloldal tudomásul vette, hogy elbukott egy választást!
Agnieszka
2017. december 03. 15:46
Számomra kellemes meglepetés, h. a rendőrség végül rendet csinált. Nem volt ez mindig így, Szászországban nagyon nem. Úgy látszik, mégiscsak számít, h. parlamenti párt lettek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!