Svédek: állami bizottság kötelezte feminista szerző oktatására a profot

2017. december 21. 11:33

Feminista kritikus írásainak oktatására köteleztek Svédországban egy egyetemi professzort.

2017. december 21. 11:33

Erik Ringmar, a svédországi Lundi Egyetem politikatudományi tanszékének professzora évek óta meghirdeti kurzusát, mely A modern társadalom és annak kritikusai címen fut. Főként olyan személyek írásait elemzik az órán, akik a modern társadalom kialakulásának kritikusai, hangsúlyt fektetve arra, hogyan jelent meg a fasizmus az európai politikai gondolkodásban. Ringmar idén ősszel megváltoztatta a tanrendet, ezzel kikerült belőle a posztmodern blokk, beleértve Judith Butler feminista professzor a queer-elmélet anyjának írásai is – közölte az Inside Higher Ed.

„Elvetettem ezt a témát, mert tényleg nem működött a többi anyaggal, és nagyon nehéz volt a diákjaim számára” – mondta Ringmar. Hozzátette: „eltávolítottam a témát, és ezzel együtt Judith Butler írását is. Svédországban az olvasási listákat a tanszéki bizottságnak jóvá kell hagynia, ezért a bizottság elé kellett állnom, akik úgy döntöttek Judith Butler visszakerül a tanrendbe”.

Ringmar, elmondta a bizottságnak, hogy mivel az óra korábbi korokra koncentrál, ezért nem tud betenni női szerzőt. Ezt követően a bizottsági döntés ellenére sem volt hajlandó Butler írásait leadni az óráján, ezért több diák panaszt emelt a professzor ellen arra hivatkozva, hogy az óra anyaga eltér a tanrendben leírtaktól. Az ügy így tovább gyűrűzött, az esetet felkapta a svéd sajtó, állást foglalt a Társadalomtudományi Kar Diákszövetségének elnöke, és maga Judith Butler is. Az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta, elutasítja azt a gyakorlatot amit a Lundi Egyetemen alkalmaznak, és nem akar pusztán kvóták miatt bekerülni a tanrendbe. A Lundi Egyetem politikatudományi tanszékén a „hüvelykujjszabály” van érvényben: az órákon arra törekednek, hogy a női és férfi szerzők közötti arány lehetőleg negyven-hatvan százalék legyen, így próbálnak egyensúlyt teremteni – írja az oldal.

Erik Ringmar, aki Yale Egyetemen doktorizott, tanított Nagy-Britanniában és Kínában, azt mondta, nem szembesült semmilyen formális szankcióval a tanszékén amiért mégsem tanította Butler-t. „Jelentős társadalmi szankciók születtek. Ha bárhogyan megkérdőjelezed a genderkérdés fontosságát, nem lehet karriered ebben az országban. Nem tudom elmagyarázni senkinek, hogy az akadémiai szabadság volt az egyetlen célom” – mondta. „Ez nem a női jogok vagy a feminista kurzusok ellen szól. Szerintem sok ilyen kurzusnak kéne lennie, és a kurzust tartó professzoroknak ugyanúgy legyen meg a szabadsága, hogy mit ad le az óráján és mit nem” – érvelt a professzor. Hozzátette, hogy részéről a döntés nem antifeminizmusról szólt hanem arról, hogy ne mondják meg mit adhat le az óráján – olvasható az oldalon.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
útonjáró
2017. december 23. 10:26
és még ezek hőbörögtek a CEU-ügyben, hogy "tanszabadság", meg "akadémiai szabadság"... amikor ők konkrétan beleszólnak abba, hogy mit taníthat, vagy mit tanítson egy egyetemi tanár... tehát csak a szokásos bolsevik tempó: azzal vádolnak, amit ők maguk tesznek...
bunko_jobbos
2017. december 22. 20:59
Az agyam eldobom mindig, mikor az angolmániások, akik tudnak ugyan angolul, de magyarul már nem annyira, az ökölszabályt szó szerint hüvelkyujjszabálynak fordítják. (itt legalább idézőjelben volt.) Anyátok, anyátok, anyátok. ÖKÖLSZABÁLY, bazdmeg. Tanuljatok magyarul!
silenceCZ
2017. december 21. 15:59
szerintem a Svédországot karanténbe kellene zárni, különben félő, hogy a baromságaik terjedni fognak... játszák le szépen a meccsüket abdulékkal, de a normális országokat jó lenne kigahagyni...
annamanna
2017. december 21. 15:22
Judith Butler, a Nő: http://www.warscapes.com/sites/default/files/judith_butler_ap_img_0.jpg "Butler a kortárs feminista elmélet egyik kiemelkedő képviselője, a queerelmélet központi figurája." - tehát buzi. Mivel képviseli ő a nőiséget a tananyagban? Szerintem ezek sokkal inkább a nemiség teljes felszámolására játszanak, és egyáltalán nem a nők egyenrangúságára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!