Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia

Szlovák megyei választások: legyőzték a szélsőjobbot

2017. november 05. 09:41

Lezajlottak a szlovákiai megyei választások. A megyék nagy részében a jobboldali koalíció jelöltjei nyertek, Besztercebánya megyében egy független jelölt könnyedén legyőzte az eddigi szélsőjobbos megyefőnököt, Marián Kotlebát. A magyar pártok versenyében az MKP sokkal jobban szerepelt a Hídnál.

2017. november 05. 09:41

Az előre tervezettnél több mint egy órával később az utolsó szavazókörben is lezárták az urnákat szombaton este, és ezzel befejeződött Szlovákia történetének ötödik megyei választása, amelyen az eddig feldolgozott adatok szerint nagyobb lehetett a részvételi arány, mint a legutóbbi hasonló voksoláson, amikor alig haladta meg a húsz százalékot.

A szombaton reggel hét órakor kezdődött voksolás a szavazókörök túlnyomó többségében már a tervezett időpontban, este tízkor befejeződött, a trencséni megye néhány szavazókörében azonban áramkimaradás miatt napközben meg kellett szakítani a szavazást, majd egy és negyed órával meg kellett hosszabbítani annak időtartamát. Ettől a néhány helyi esettől eltekintve a választás zökkenőmentesen zajlott.

A Központi Választási Bizottság (ÚVK) tájékoztatása szerint a voksolás idején ugyan több tucat bejelentés is érkezett a csütörtökön kezdődött kampánycsend megsértésének gyanúja miatt, illetve több esetben indult vizsgálat választási korrupció ügyében is, ám ezek az esetek vélhetően érdemben nem befolyásolják majd a szavazás végeredményét.

Az első részeredmények szerint az ötödik szlovákiai megyei választás részvételi aránya érezhetően magasabb lehet az előző, 2013-ban tartott voksolásnál, amikor alig haladta meg a húsz százalékot. A voksolás adatainak feldolgozása várhatóan vasárnap a kora hajnali órákban ér véget, a folyamatosan frissített részeredményeket addig www.volbysr.sk, illetve a www.statistics.sk honlapokon teszik közzé. A megyei választás hivatalos végeredményeit a Központi Választási Bizottság hozza majd nyilvánosságra, vasárnap délelőtt.

Nyert a jobboldal

A jobbközép pártok koalíciója lehengerelte a Smert, melynek csak két megyében lesz vezetője, Összesen hat új megyében lett új vezető.

Az Új Szó beszámol arról: a választás legérdekesebb fejleménye Besztercebánya megyében volt, ahol Ján Lunter független jelölt magabiztis győzelmet aratott Marián Kotleba (ĽSNS) aktuális, szélsőjobboldali megyefőnök fölött. Lunternek a voksolók 48,53 százaléka szavazott bizalmat, míg Kotleba csak 23,2 százalékot kapott.

Zsolna megyében Szlovákia történetének első női megyefőnökét választották meg Erika Jurinová (OĽaNO, SaS, KDH, NOVA) személyében, aki a szavazatok 43,67 százalékát szerezte meg.

A Paraméter arról ír: a magyar pártok közül senki nem nyert megyefőnökséget. Az MKP országosan 33, a Híd pedig 10 képviselői mandátumot szerzett a megyei közgyűlésekben.

(MTI; Új Szó; Paraméter)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szívemből magyar
2017. november 05. 12:56
A hídnak már szerencsére harangoztak.
Antigoné
2017. november 05. 09:53
A magyarok eredményéről egy szó sincs. Miért?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!