Rasszista lenne a Simpson család?

2017. november 07. 09:29

Az Apu nevű indiai boltos karakterét bírálják.

2017. november 07. 09:29

Egy indiai származású humorista szerint a Simpson család Apu nevű karaktere a faji sztereotípiákat erősíti – írja a BBC. Hari Kondabolu felidézi: gyerekkorában a játszótéren azt kellett megélnie, hogy a gyerekek az indiai boltos akcentusát utánozzák. „Hosszú időn át Apu volt az egyetlen indiai-amerikai karakter a tévében – ezzel az a probléma, hogy egy sztereotípiát jelenít meg, és csupán a nevetést szolgálja” – vélekedik Kondabolu.

A humorista kifejtette: gond az, hogy ezidáig az indiai közösségen kívül senki nem mutatott rá a karakter sztereotipikus jellegére. „A Simpson család fontos műalkotás, mely sokakra, köztük rám is hatással volt. Apu természetesen vicces figura, ám ettől függetlenül az indiaiak ilyen ábrázolása nem pontos” – jelentette ki Kondabolu, hozzátéve: a rasszizmus alattomosságát mutatja, hogy olyannyira normálissá válik, hogy nem is vesszük észre. A PhD-vel rendelkező Apu Nahasapeemapetilon a sorozatban a Kwik-E-Mart nevű élelmiszerüzletet vezeti, nyolc gyermeket nevel – ezek a vonások mind hozzájárulnak az előítéletes ábrázoláshoz Kondabolu szerint. Apunak ráadásul egy fehér színész, Hank Azaria adja a hangját. Azaria korábban maga is jelezte, hogy Apu akcentusa sztereotipikus, a rajzfilm producerei azonban megnyugtatták, hogy nincs ezzel probléma.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2017. november 09. 06:02
Akkor most az a probléma, hogy egy rajzfilmben, ahol a vicces figurák túlnyomórészt fehérek, van benne más bőrszínű is, aki ki van figurázva? Ha nem lenne, akkor meg az lenne a baj. Föltűnhetne az idiótáknak, hogy a filmben a fehér figurák is nevetségesek, azért vannak, hogy nevetni lehessen rajtuk. Hülye.
Megtalálta
2017. november 07. 14:35
Hari Kondabolu dögöljön meg.
annamanna
2017. november 07. 13:14
Mégis hogy ábrázolják őket? https://www.youtube.com/watch?v=x81iip6psks
makám
2017. november 07. 12:49
"a rasszizmus alattomosságát mutatja, hogy olyannyira normálissá válik, hogy nem is vesszük észre." akkor talán ideje lenne visszamenni indiába. ott nincs rasszizmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!