Gratulált Trump a kínai kommunista pártfőtitkárnak

2017. október 26. 07:15

Pártfőtitkárrá való újraválasztásának alkalmából telefonon gratulált Hszi Csin-pingnek Donald Trump. Az elnök „nagyhatalmú férfinek” és „nagyon jó embernek” nevezte a kínai kommunista vezetőt.

2017. október 26. 07:15

Donald Trump amerikai elnök telefonon gratulált Hszi Csin-ping kínai elnök „rendkívüli felemelkedéséhez”.

Trump Twitter-bejegyzésben tudatta, hogy telefonon beszélt a kínai elnökkel, és a jókívánságok mellett megvitatta vele az észak-koreai válságot és több kereskedelmi kérdést is. 

A Kínai Kommunista Párt vezetése szerdán erősítette meg Hszi Csin-pinget újabb öt évre pártfőtitkári tisztségében, s a kongresszus előzőleg a párt alapokmányában rögzítette „a hszi csin-pingi gondolatot”, Mao Ce-tung és Teng Hsziao-ping mellé emelve őt a kínai kommunista ideológiai kánonban.

„Nagyhatalmú férfi. S én úgy gondolom, nagyon jó ember” – ezt már a Twitter-bejegyzés nyilvánosságra kerülése után nyilatkozta Hszi Csin-pingről az amerikai elnök a Fox televízió egyik műsorában. Hozzátette:

„Most majd egyesek talán még Kína királyának is nevezik őt”.

Az elnök nagyon jónak minősítette a Hszihez fűződő kapcsolatait, de mivel – mint fogalmazott – „ő Kínát képviseli, én az Egyesült Államokat, így mindig vannak konfliktusok”.

Donald Trump november elején – első ázsiai útja alkalmával – találkozik majd Pekingben Hszi Csin-pinggel. Trump „történelminek” és „pozitívnak” nevezte a várható vizitet, amelytől a többi között azt is reméli – mondta –, hogy érdemi előrehaladás történhet Észak-Korea ügyében.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RPéter10
2017. október 26. 09:52
"Sokfajta kézfogás van, ám ami a legrosszabb, az az, ha valaki tenyérrel lefelé, merev kéztartással arra kényszeríti a másikat, hogy szinte alányúljon az ő kezének. Ez a kézfogás azt sugallja, "én vagyok a főnök", "én uralkodom". Ilyenkor ne felejtsük el, hogy bár csak néhány pillanatról van szó, ezzel a kézfogással visszás érzéseket és gyakran egy egész negatív gondolatsort kelthetünk a tárgyaló félben. Változtassunk rajta! Aztán ott van a behódoló kézfogás, mely egyenesen vízszintben, tenyérrel felfelé kínálja fel a másik részére az uralkodást."
szkeptikus
2017. október 26. 07:51
"Az elnök nagyon jónak minősítette a Hszihez fűződő kapcsolatait, de mivel – mint fogalmazott – „ő Kínát képviseli, én az Egyesült Államokat, így mindig vannak konfliktusok”. Szerintem ez nagyon jó hozzáállás. Teljesen felesleges, sőt kontraproduktív, ha a politikai ellenfél/partner személyét is minősítgetjük .
Cassi
2017. október 26. 07:48
Micsoda két őszinte mosoly...
Senye Péter
2017. október 26. 07:43
Kínát hajlandó az USA saját magával egyenrangúnak tekinteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!