Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Fehér Ház: Most nincs itt a tárgyalások ideje Észak-Koreával

2017. október 02. 22:03

A Trump-kormányzat csakis amerikai állampolgárok szabadon bocsátásáról hajlandó tárgyalni Észak-Koreával – nyilatkozta hétfőn a Fehér Ház szóvivője. Elemzők úgy vélik, Donald Trump szerint csak a meghátrálás vagy a katonai beavatkozás lehetséges az észak-koreai ügyben, a The Wall Street Journal szerint ugyanakkor az „elrettentés és fékentartás” is opció.

2017. október 02. 22:03

A Trump-kormányzat csakis amerikai állampolgárok szabadon bocsátásáról hajlandó tárgyalni Phenjannal – közölte hétfőn a Fehér Ház szóvivője. Sarah Huckabee Sanders szokásos napi sajtótájékoztatóján fejtette ki a Trump-kormány álláspontját.

Leszögezte: az Egyesült Államok jelenleg semmiféle tárgyalást nem folytat Észak-Koreával. „Világosan elmondtuk, hogy most nincs itt a tárgyalások ideje, az egyetlen téma, amelyről szó volt vagy szó lehetett, hogy miként hozzuk haza az Észak-Koreában fogva tartott amerikai állampolgárokat” – fogalmazott Sarah Huckabee Sanders.

Az egyik újságíró felvetette: vajon Rex Tillerson külügyminiszter élvezi-e még Donald Trump elnök bizalmát, tekintettel arra, hogy az elnök egy vasárnapi Twitter-bejegyzésben miniszterével ellentétes álláspontot képviselt és azt írta, hogy a tárgyalás Észak-Koreával nem több, mint időpazarlás. „Takarékoskodj az energiáddal, Rex!” – intette Trump Tillersont, aki Pekingben azt mondta, hogy Washingtonnak vannak közvetlen kommunikációs csatornái Phenjannal. Az újságíró felvetésére a szóvivőnő csak annyit mondott: az elnök és a Kínában tárgyaló külügyminiszter az elmúlt 24 órában telefonon beszélt egymással.

Elemzők felhívják a figyelmet, hogy Donald Trump szerint csak két megoldás lehetséges: meghátrálás Észak-Korea előtt vagy katonai beavatkozás, azaz a helyzet elfogadása vagy háború. A The Wall Street Journal hétfői elemzésében ugyanakkor rámutatott, hogy van egy harmadik megoldás is: az elrettentés és a fékentartás. Ez a politika egyébként nem új, George Kennan amerikai diplomata hirdette meg a hidegháború idején – éppen 70 évvel ezelőtt a Foreign Affairs külpolitikai folyóiratba írt cikkében – az akkori Szovjetunió ellen.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2017. október 03. 15:03
Nem veszélyesek Az USA-ra, mivel nem árulnak olajat EUróért.
Dénia
2017. október 03. 04:29
Olyan a fejük, mint valami sorminta. Ne dobáljon már atomot senki senkire, ha egy mód van rá. Meg ne is támadjon meg senki senkit. Viszont ha ezeket nem állítja le valaki, abból még sokkal nagyobb baj is lehet. Nagyon nehéz ez a dolog.
békalepcse
2017. október 02. 23:55
Azért megkérdezhetnétek a nagy macit is, mert erején felül próbál mindkettőtöket megvédeni a saját hülyeségeitektől...
gabor7th
2017. október 02. 23:00
Most akkor háború lesz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!