Durván nekimegy a republikánus pártelitnek Steve Bannon

2017. október 10. 08:02

Az előválasztásokon golyózná ki Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt főtanácsadója egy kivételével az összes republikánus szenátort, aki jövőre újraindul tisztségéért – írja a Daily Mail. Bannon fő célja, hogy elmozdítsa a szenátus republikánus frakciójának éléről Mitch McConnellt, akit Trump kudarcaiért hibáztat, és aki szerinte megveti a köznapi embereket.

2017. október 10. 08:02

Az előválasztásokon törné meg a republikánus pártelit uralmát Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök augusztusban távozott főtanácsadója és a Breitbart nevű hírportál vezetője – adja hírül a Daily Mail. A 2018-ban esedékes szenátusi választásokon nyolc jelenleg hivatalban lévő republikánus szenátor őrizné meg tisztségét, ezelőtt azonban meg kell mérettetniük magukat a republikánus előválasztásokon is, ahol Bannon támogatni tervezi potenciális kihívóikat.

Bannon fő célja az, hogy elmozdítsa a republikánusok szenátusi frakciójának éléről az általa elitistának tartott Mitch McConnellt, aki szerinte felelős az elnök kezdeti kudarcaiért. „Mitch McConnell és ez az örök politikai osztály országunk legkorruptabb és leginkompetensebb társasága” – nyilatkozta Bannon nemrégiben. McConnell és az elitek „azt gondolják, hogy idióták vagytok, azt gondolják, hogy szimpla tahók vagytok, és kicsit sem érdekli őket, hogy mit mondotok, mit akartok vagy mit szeretnétek tenni” – tette hozzá közönségéhez fordulva.

Azon nyolc republikánus szenátor közül, aki 2018-ban újraválasztásáért indul, Bannon csupán Ted Cruz texasi szenátort kívánja támogatni, a többi politikust – köztük az elnök hangos kritikusát, Jeff Flake-et  – az előválasztásokon kívánja kigolyózni a volt főtanácsadó, aki ahhoz a feltételhez köti a szenátorok kihívóinak támogatását, hogy ezek segédkeznek McConnell eltávolításában, valamint támogatják a filibuster nevű, a törvények elfogadását megnehezítő obstrukciós módszer eltörlését. Bannon egyszer már sikerrel járt a pártelit elleni harcában: mint arról a Mandiner is beszámolt, a szeptemberi alabamai előválasztáson Bannon a populista Roy Moore mellett állt ki a pártelit és Trump által támogatott Luther Strange-dzsel szemben, Moore pedig végül elnyerte a jelöltséget. Bannon akkor azt mondta: nem az elnök ellen lépnek fel, hanem arról van szó, hogy Trump hívei felismerték, az elnök támogatásához olyan jelöltre kell szavazniuk, aki fellép a washingtoni elittel szemben.

Bannon eközben nem hagyta szó nélkül Bob Corker republikánus szenátornak a napokban tett kijelentését sem, miszerint Trump nem képes felelősen ellátni a tisztségét. A Fox News hétfő esti műsorában Bannon kijelentette: Corker „szégyenletes”, azonnal le kellene mondania, majd hozzátette: Corker az alabamai eset miatt nem merészel ismét elindulni a szenátusi választáson.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!