Külföldi ügynökként kell regisztrálnia Amerikában az orosz RT hírszolgáltatónak

2017. szeptember 16. 12:09

Az orosz állami tulajdonú RT hírszolgáltatót arra kötelezik, hogy külföldi ügynökként regisztráljon az Egyesült Államokban. A lépéssel a 2016-os elnökválasztás esetében is felmerülő orosz propaganda befolyásának csökkentését kívánják elérni.

2017. szeptember 16. 12:09

Az RT, eredetileg Russia Today néven ismert orosz állami tulajdonú hírszolgáltató amerikai változatát üzemeltető céget arra kötelezi a Igazságügyi Minisztérium (Department of Justice), hogy külföldi ügynökként regisztráljanak. Ez azt jelenti, hogy a továbbiakban minden tartalmuk moszkvai propagandának számítana – számolt be a The Hill.

Az RT hétfői írásában ugyan nem nevezte meg a minisztérium által kötelezett céget, a döntést azonban túlzónak találta. 

„A háború, amit az Egyesült Államok folytat újságíróink ellen azoknak a csillogó szemű idealistáknak szól, akik még hisznek a szólásszabadságban. Épp azok temetik azt el, akik feltalálták.”

– fogalmazott Margarita Simonyan, az RT főszerkesztője az üggyel kapcsolatban.

 

Mivel járna a regisztráció?

A törvény általánosan politikai tanácsadók, valamint a lobbizás vagy kapcsolatszervezés (PR) terén dolgózókra tért ki, a médiavállalatokat eddig felmentették alóla. Amennyiben az RT önkéntes döntés alapján mégsem regisztrálna külföldi ügynökként, bűncselekménynek számítana.

A regisztráció következtében nem szűnne meg a szervezet működése, azonban sokkal nagyobb transzparenciát követelne – ez rendszeres papírmunkával járna, amelyen külföldi kormányközeli bevételi forrásaikról és az Egyesült Államokon belüli kapcsolataikról kéne beszámolniuk. Emellett követelménnyé válna az is, hogy bármily formájú tudósításukon feltűntessék: az orosz kormány finanszírozza vagy befolyásolja őket.

 

Állami propagandagépezet?

Januárban került nyilvánosságra az amerikai hírszerzés egy jelentése, amelyben az RT America potenciális befolyását taglalták a 2016-os elnöki választásra. A jelentés a hírszolgáltatót egy „állami propagandagépezet”-nek nevezte, amely „egyesült államokbeli, belföldi csatornának pozicionálta magát és igyekezett elfedni minden jogi köteléket Oroszország kormányához.”

Az RT korábban szerződést kötött a WikiLeaks-et üzemeltető Julian Assange-al, akit egyébként a Demokratikus Nemzeti Bizottság belső email-einek kiszivárogtatásával is gyanúsítanak. A hírszerzés jelentése szerint az RT több alkalmazottja „aktívan együttműködött a WikiLeaks-el” a tavalyi választások során.

„A »propaganda« kifejezés nagyon negatív tartalommal bír, de mégis, nincs egyetlen egy olyan nemzetközi TV csatorna sem, amely saját hazája értékeinek hirdetésén kívül mást csinálna.” – nyilatkozta Simonyan januárban a Business Insider-nek.

“Ha Oroszország háborúzik, mi – magától érthetődően – Oroszország oldalán állunk.”

– tette hozzá.

Az RT regisztrációja számos következménnyel járhat. Például Oroszország válaszcsapásként megtámadhatja az amerikai kormány által pénzelt Voice of America nemzetközi médiavállalatot.

 

FARA vagy para?

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium célkeresztjébe kerülhet a Sputnik, egy másik angol nyelvű hírforrás, amit az orosz kormány pénzel. A hírszerzés jelentésében mind a Sputnik, mind az RT esetében egy „befolyásoló kampányról” beszélnek, amellyel Kremlin az akkor még csak jelölt Donald Trump támogatottságát szándékozták növelni.

A Külföldi Ügynökök Regisztrációjának Jogszabályát (Foreign Agents Registration Act – FARA) egy, a II. világháború idejéből származó törvény, amely az Egyesült Államokba érkező náci propagandának volt hivatott falat állítani.

Jeanne Shaheen szenátor a következőképpen nyilatkozott az üggyel kapcsolatban:

“Minden új felfedezés az Oroszország propagandája által befolyásolt 2016-os választásokról egyre inkább felhívja figyelmünket arra, hogy a szövetségi kormánynak támogatnia kell a FARA alkalmazását."

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
betamás89
2017. szeptember 17. 13:21
Szerintem nagyon is rendjén van, hogy akit külföldről pénzelnek és olyan tevékenységet folytat, amely alkalmas a közvélemény befolyásolására azt jelöljék is meg, hogy külföldről pénzelt. Ezzel nem tesznek mást, mint a valóságnak megfelelő állapotot hozzák a közvélemény tudomására. Attól függetlenül, hogy ezt Oroszországban, Magyarországon, vagy az USA-ban teszik.
szancso
2017. szeptember 17. 04:13
Aki azt gondolja, hogy ez véletlen, akkor sajnos nagyon téved. Az RT-ről eddig is tudta mindenki, hogy az orosz állam tartja fenn, de, mivel rámutat az amerikai "szabadság" visszáságaira, így kiiktatandó. Csak remélni tudom, hogy ugyan ez nem fog megtörténni az RT Deutschlanddal, bár itt is megprobálják rájuk fogni, hogy fizetett ügynökök, jóllehet, csak bemutatják a sok elhallgatott, vagy megfejelt hireket.
liberálzöld.
2017. szeptember 16. 22:27
Tiltakozunk! Putyin barátunk elleni személyes támadás!
balsors
2017. szeptember 16. 17:37
Dübörög a {szólásszabadság}.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!