Huszonöt éves a szlovák alkotmány

2017. szeptember 01. 09:53

Ünnepi üléssel emlékezik a szlovák parlament a negyedszázados alkotmányra, azonban nem mindenki örül ennyire: van, aki magamutogatásnak tartja, a Most-Híd szerint pedig az alkotmány napján nem kéne állami ünnepséget tartani.

2017. szeptember 01. 09:53

Ünnepi üléssel emlékezik a Szlovák Nemzeti Tanács Szlovákia alkotmányának 25 éves fennállására. Az ülésre 1989-től kezdődően minden eddigi parlamenti- és köztársasági elnököt meghívtak – írja a Felvidek.ma.

Hiába azonban a nagy ünnepség, lesznek olyan jelentősebb vezetők, akik nem jelennek meg a Nemzeti Tanácsban: a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt feje, Richard Sulík a fejesek és a prominensek magamutogatásának tartja az ülést. Ezen felül viszont minden parlamenti párt képviseltetni fogja magát.

Az ünnepségen beszédet mond Andrej Kiska köztársasági elnök, Andrej Danko házelnök, és Robert Fico kormányfő is. Sőt, szinte minden eddigi házelnök is ott lesz a 25 éves alkotmány-ünnepségen.

A szlovák pártok nagyrészt üdvözölték az alkotmány napját, a magyarokkal azonban már némileg más a helyzet: Gál Gábor, a Most-Híd klubjának elnöke kifejtette, az alkotmány napja nem kéne, hogy állami ünnepség legyen.

Különlegességeket is tartogat azonban a negyedszázados alkotmány ünnepe: a pozsonyi vár és a parlament olyan részeit is megnyitják a látogatók előtt, ahová egyébként nem tehetik be a lábukat.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sersem4
2017. szeptember 01. 21:35
Majd huszonöt év múlva ünnepeljenek, már ha lesz még olyan állam, hogy Szlovákia. Minden rosszindulat nélkül, de nem jósólok nekik még újabb tízet se.
röviden
2017. szeptember 01. 14:51
Az idő nekik dolgozik. Egyre kevesebben mondhatják, hogy idősebb vagyok, mint Szlovákia.
noMores
2017. szeptember 01. 11:07
Na nézd csak, és mintha versenyképességben jobban állnának. Győrből már oda járnak át dolgozni..
yanoo
2017. szeptember 01. 10:44
Szép az a vár.Ki építette?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!