Feltámadtak – német liberálisok a Mandinernek

2017. szeptember 18. 12:00

„Nálunk, német liberálisoknál van egy vicc, ami szerint csak két szervezetnek van tapasztalata a feltámadással: a katolikus egyháznak és az FDP-nek” – mondja Christoph Meyer, az FDP berlini listavezetője a Mandinernek. Azt is leszögezi: „Németország hosszú évek óta bevándorlási célország, és a mi célunk, hogy a legjobban képzett emberek ide jöjjenek”. A vasárnap a Bundestagba visszakerülésért megküzdő szabad demokraták politikusaival beszélgettünk nézeteikről, esélyeikről és a liberalizmus állapotáról.

2017. szeptember 18. 12:00
Kereki Gergő

Német pártokat és politikusokat keresett meg a Mandiner a németországi választások előestéjén. A négy évvel ezelőtti, Bundestagból való kiesés után mostanra újra erőre kapó, szinte biztosan újra parlamenti erővé váló liberális szabad demokratákat (FDP) is elértük.

Christoph Meyert, az FDP berlini listavezetőjét és Dr. Marcus Faber Szász-Anhalt tartományi liberális elnökhelyettest faggattuk a német és nemzetközi politikáról, a liberalizmus jelen állapotáról és a pártjuk terveiről. A beszélgetések egymástól függetlenül készültek, de ugyanazon témákról szóltak.

Christoph Meyer – FDP Berlin

 

A szabad demokraták négy éve kiestek a parlamentből. Mostanra viszont visszaszerezték a népszerűségüket, 8-10 százalékon állnak. Hogyan, honnan jöttek vissza? Miként támadt fel újra az FDP?

Christoph Meyer: Nálunk, német liberálisoknál van egy vicc, ami szerint

csak két szervezetnek van tapasztalata a feltámadással: a katolikus egyháznak és az FDP-nek.

2013 óta sok minden történt. Pártként megújultunk és olyan témákkal foglalkozunk most, amik az embereket érdeklik. Digitalizáció, jobb oktatás mindenkinek, és az ígéret, hogy a saját teljesítménnyel az emberek boldogulni tudnak. Ezek a mi fő üzeneteink. A német választóknak nincs már kedvük a nagykoalícióhoz, amely csak igazgatja az országot ahelyett, hogy jövőképet adna nekik. A politikai centrumban sok hely van egy párt számára, amely a szabadságért, önrendelkezésért és a jog erejéért lép fel.

Marcus Faber: Tanultunk a hibáinkból és pártként újra kitaláltuk magunkat. A polgárok négy év továbbképzési szabadságra küldtek minket és ezt kihasználtuk. Mi, szabad demokraták személyesen, megjelenésünkben és kommunikációnkban is megfiatalodtunk. Együttműködő párt akarunk lenni, hierarchiák helyett eredményorientált vitákban gondolkodunk. A kioktatás helyett a beszélgetésben hiszünk.

Mit jelent ma a liberalizmus Németországban? A német társadalom már most is liberális, a konzervatív pártok nem is mernek nagyon konzervatívok lenni. Mik az önök üzenetei, témái, céljai ebben a helyzetben?

Christoph Meyer: Az igaz, hogy Németországban jó ma a helyzet. Egy szabad országban, az egyesült Európában élünk, körbevéve barátokkal és partnerekkel.

De egy ország és egy kormányzat sem lehet olyan jó helyzetben, hogy az eddig elért eredményeken pihenjen.

Németországban is sok feladatot kell még elvégezni. A gazdaság és a közigazgatás digitalizálása az egyik ilyen feladat. Könnyebbé akarjuk tenni a startupok és fiatal vállalkozók számára, hogy az ötleteiket megvalósítsák. Németország legfontosabb nyersanyaga a gyermekeink képzése és oktatása. Ebbe több pénzt akarunk fektetni.

Marcus Faber: A liberalizmus nem állapot, az egy folyamat. A nyitott, liberális társadalom mindig fenyegetés alatt áll – manapság is, ha a melegek egyenjogúsága, a muszlimok és zsidók vallási szabadsága, vagy a polgárok telekommunikációs privát szférája körüli vitákra gondolunk. A szabadságot soha nem érjük el. A szabadságért folytatott harc nem ér véget.

Kik a szabad demokraták potenciális választói?

Meyer: Európában van egy fogalom, amit sokat használnak velünk, németekkel kapcsolatban: German Angst, a német félelem. Ezzel írják le azt, hogy sok német visszafogottsággal, szkeptikusan reagál az újdonságokra, a szokatlanságra. Ezzel a felfogással állítjuk szembe a German Mut, a német bátorság fogalmát. Olyan politikát kínálunk az embereknek, amely nyitott az innovációra és haladásra. Újszerűen akarunk gondolkodni, a problémákkal akarunk foglalkozni és azokat – akár szokatlan módon – megoldani. Aki egy ilyen politikát támogat, az nem kér a német félelemből – számukra mi vagyunk a megfelelő párt. És ez teljesen független életkortól, nemtől, társadalmi vagy regionális származástól.

Faber: Mi, szabad demokraták az egész néphez szólunk. Különösen népszerűek vagyunk most a fiatalok és a dolgozók között. Hagyományosan a nyugdíjasok között is erősek voltunk.

Marcus Faber – FDP Sachsen Anhalt

 

Mi a fő üzenetük a német választók számára?

Faber: Azt mondjuk: gondoljuk újra!

Meyer: Gondoljuk újra! Legyen bátorságunk a régi ösvényeket elhagyni és a felkínált új lehetőségeket megragadni!

Christian Lindner szabad demokrata pártelnök kritizálja Angela Merkel migrációs politikáját és az energiapolitikai fordulatát; de nem vezette le ebből, hogy ne lépne koalícióra a kancellárral és pártjával. Épp ellenkezőleg: legújabb külpolitikai kijelentései alapján úgy tűnik, el tudná magát képzelni egy CDU-FDP koalíció külügyminisztereként. Mik a koalíciós esélyek, szövetségre lépnének a kereszténydemokratákkal? 

Faber: Az FDP a programjáért harcol. Ha ezt egy koalícióban meg tudjuk valósítani, akkor belemegyünk egy lehetséges koalícióba. Hogy a többséghez egy CDU-FDP vagy egy CDU-FDP-Zöldek szövetség kell, azt majd meglátjuk szeptember 24-én. De nem következik ebből automatikusan egy koalíció.

Meyer: Olyan kijelentést nem ismerek Christian Lindnertől, amelyben már jövőbeli német külügyminiszternek írja le magát. A szövetségi választáson saját ötletekkel, koncepcióval rendelkező önálló pártként indulunk el. Függetlenek és szabadok vagyunk, a legjobb eredményt szeretnénk elérni a választáson. A választás után megnézzük a mi és a többi párt eredményeit, értékeljük majd, és meglátjuk, hogy szóba kerül-e egyáltalán a kormányzásban való részvétel.

Attól, hogy egy CDU-CSU-val való koalíció elméletileg lehetséges, még messze nem jelenti azt, hogy mindenképp szövetségre is lépünk velük.

Nekünk csak az számít, hogy a hazánk jobbá tételét szolgáló programunkat milyen konstellációban tudjuk a legjobban megvalósítani.

2015 óta óta 1,2 millió migráns érkezett Németországba. Christian Lindner liberális pártelnök szerint nincs olyan emberi jog, hogy valaki szabadon megválaszthassa lakóhelyét a világban, és a menekülteknek vissza kell majd térniük a hazájukba.

Faber: Christian Lindnernek igaza van. Mi, szabad demokraták az alkotmányba foglalt menedékjog mellett állunk ki. Amikor a menedékre okot adó helyzet – mint egy polgárháború – véget ér, akkor az érintett emberekre a hazájukban van szükség, hogy azt újra felépíthessék. Vissza kell térniük oda.

Meyer: 2015-ben kevesebb migráns érkezett, mint azt előzetes becsülték. A hivatalos statisztikák szerint 890 ezer menedékkérő érkezett Németországba. Számunka, szabad demokraták számára a menedékjog emberi jog, arról nem lehet tárgyalmi. De ahogy ön is helyesen mondja, nincs olyan emberi jog, hogy abban az országban éljünk, ahol akarunk. Christian Lindner helyesen mondta, hogy a háborús menekülteknek vissza kell térniük országaikba, ha újra béke van ott. Új német bevándorlási törvényt szorgalmazunk, kanadai mintára.

Németország hosszú évek óta bevándorlási célország, és a mi célunk, hogy a legjobban képzett emberek ide jöjjenek.

Ezt a legális migrációval meg lehet oldani.

Milyen állapotban van most az Európai Unió?

Faber: Az Európai Uniónak nincsenek reális alternatívái. Minden európai nemzet – Németország is – túl kicsi, hogy egyedül megállja a helyét a globalizált világban. Az EU a még meglévő hiányosságai ellenére egy integráción alapuló békefolyamat. Vannak visszalépések, kerülőutak, de mi, szabad demokraták továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy az EU-t jobbá tegyük.

Meyer: Az EU több mint egy békeprojekt. Az Európai Unió az egyetlen hihető válaszunk egy egyre összeszövődő, egyre globalizáltabb világggazdasági rendszerben. Egyik európai nemzetállam sem tud ebben egyedül helytállni. Ez egy olyan tapasztalat, amit a mi brit partnereink valószínűleg át fognak érezni a következő években. Az EU azonban nem csak egy közös piac. Ez egy érték- és felelősségi közösség. És ezeket meg kell védeni. Az EU nem tökéletes, de úgy vélem, a megfelelő területeken kezdtünk reformokba. Megerősítettük például a külső határok védelmét és válság-állóbbá tettük a gazdasági és pénzügyi uniót. Most Európa jövőjéről folynak viták. Itt is érvényes az, amit Németországgal kapcsolatban mondtam: egy ország és egy kormányzat sem lehet annyira jó, hogy az addig elért eredményeken megpihenjen. Ez az Európai Unióra is igaz.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cerberus
2017. szeptember 19. 18:11
Frau Merkel pánikba esett! Van is oka rá! Amennyiben az AfD eléri a 15 %-ot, akkor bizony az a 15 % valakitől nagyon hiányzik! http://www.pi-news.net/altmaiers-demokratieverstaendnis-lieber-nicht-waehlen-als-afd/ Az köztudott, hogy a Bunkó Schulz szó nélkül összebújna a zöldfasisztákkal( Die Grüne) és a vörösnácikkal.( Die Linke) és akkor több szavazata lehetne mint a Muttinak. Na ezért kellett az FDP-t felturbózni és új jelszóval a placcra küldeni. Persze, az új ruha már nem teszi vonzóvá az öreg kurvát...,de azért egy páran mégis ráesnek.
1000bocs
2017. szeptember 18. 23:24
" A szabadságot soha nem érjük el. A szabadságért folytatott harc nem ér véget." Azért a marxista kommunista lóláb mindig kilóg... "A harc soha nem ér véget, ezért ránk van szükségetek hogy harcoljunk értetek..."
1120
2017. szeptember 18. 21:00
Az FDP végre rájött, hogy a nyakló nélküli "szolidaritás" mindenféle hátterű nációval éppen az Európában oly nehezen kivívott szekuláris állam létét fenyegeti a legjobban.
Vén Csataló
2017. szeptember 18. 15:30
Nem hiszek nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!