Sugárszennyezett, csernobili tűzifa juthat be az Európai Unióba

2017. augusztus 09. 10:37

A fehérorosz kormány tűzifaként árulja a csernobili atomkatasztrófa során sugárszennyezést kapott erdők fáit. A sugárszennyezett fák exportpiaca főként az Európai Unió – állítja a European Radio for Belarus nevű rádió.

2017. augusztus 09. 10:37

A European Radio for Belarus nevű rádió riportja szerint a fehérorosz állam engedélyezte, hogy kísérleti gazdaságként fakereskedelemmel foglalkozzon a poleszjei állami erdő. Az erdő közvetlenül a csernobili lezárt terület mellett fekszik, de a határ fehérorosz oldalán. 

Az itt dolgozó erdészek szerint az erdő azon területén, ahol a fákat kitermelik, a normális szinthez képest csak kétszeres a sugárzás erőssége, ez pedig a helyi standardok szerint tiszta területnek minősül. 

A hamu radoaktív hulladéknak minősül

Ám a riport szerint a terület tudományos részlege már tesztelt is famintákat a helyi spektrometriai és radiokémiai laborban, és a szakemberek más eredményre jutottak. A labor vezetője, Viachaslau Zabrodski szerint a fából származó hamu közel nyolcvan százaléka radioaktív hulladéknak minősül, és speciális radioaktív hulladéktározókba kellene szállítani. A figyelmeztetéseik ellenére azonban mégis arra kérték a tudósokat, hogy igazolják: lehet a fákkal gazdasági tevékenységet folytatni.

Mikalai Varanetski, a kísérleti gazdaság vezetője viszont nagyon lelkesen beszélt a riportereknek a kitermelés lehetőségéről. Mikalai Varanetski elmondta, hogy most éppen fákat rakodnak Moldovába, de van szerződésük német és litván cégekkel is. Sőt Mikalai nyilatkozata szerint az összes vevőt elhozták a területre, hogy mindent a saját szemükkel láthassanak, eztuán pedig mindenki boldogan távozott. 

Nincs szükség tanúsítványra

A riport megjegyzi, hogy ahhoz, hogy tűzifát exportáljanak Fehéroroszországból Európai Unióba, semmilyen növényegészségügyi tanúsítványra nincs szükség, ellenben például Ukrajnával, Oroszországgal vagy Kínával, ahol kötelező az ilyen okmányok beszerzése.

Litván forrásokra hivatkozva azt is állítja a cikk, hogy már jutott is be Litvániába a sugárszennyezett fákból. A riportban megszólat a litván sugárvédelmi központ vezetője, Albinas Mastauskast, aki szerint az importált fák hamujában annyi céziumot mutattak ki a vizsgálatok, hogy azt már radioaktív hulladékként kellett volna kezelni. Mastauskas arról is beszélt, hogy rendszeresen ellenőrzik a fehérorosz faszállítmányok cézium-szintjét, és már sok kamiont fordítottak vissza a megengedettnél nagyobb cézium-szint miatt. A sugárszennyezett fa azonban a vizsgálatok ellenére is bekerül Litvániába. Ráadásul sok litván cég foglalkozik a tűzifák továbbexportálásával, így a világon bárhova eljuthatnak a fehérorosz tűzifák.

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nofarewell
2019. május 08. 11:47
Milyen jogot formál a fehérorosz kormány a fák értékesítésére, és egyáltalán, kinek kéne ilyen forrású tüzifa? Nem értem az egészet. Miért nem semmisítik meg ezeket a fákat, vagy dugják fel maguknak ott helyben? Teljesen érthetetlen.
Akitlosz
2017. augusztus 09. 17:20
Tehát azért jut be ez a fa, mert az Európai unió ilyen fát akar venni. Nem kötelező.
választópolgár
2017. augusztus 09. 14:29
Még több atomerőművet, ezeret.
mr.Marcang
2017. augusztus 09. 13:16
Milyen jó, hogy már valóságos atommáglyákkal lehet fűteni az uniós kanadallókban. A világító (cézium)hamuban sült pogácsa pedig tele van vitaminnal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!